lezanta_1-diakonia.jpg

Στα νοσοκομεία υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα παιδιά, παιδιά με εισαγγελική εντολή, ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μοναχικοί ενήλικοι ασθενείς και παραμένουν εκεί μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου μεταφερθούν σε δομές κοινωνικής πρόνοιας. Άνθρωποι μόνοι που έχουν ανάγκη από μια καλημέρα, ένα χαμόγελο, μια λέξη κατανόησης, ανθρώπινη συμπαράσταση και συντροφιά.

Οι εθελοντές της Διακονίας είμαστε εκεί για να ακούσουμε.  Και οι ασθενείς έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη από κάποιον να τους ακούσει. Οι εθελοντές της Διακονίας είμαστε εκεί για να προσφέρουμε μια αγκαλιά και στιγμές ξεγνοιασιάς στα παιδιά των νοσοκομείων. Και τα παιδιά αυτά έχουν τόσο ανάγκη από τέτοιες στιγμές.

Από το 2003 διαθέτουμε τον χρόνο μας για να σταθούμε δίπλα σε αυτές τις πονεμένες ψυχές ως αδελφός και αδελφή, ως πατέρας και μητέρα. Καθημερινά, 7 ημέρες την εβδομάδα, 9 ώρες την ημέρα, είμαστε δίπλα στα παιδάκια και στους ηλικιωμένους σε 15 νοσοκομεία της Αττικής. Γινόμαστε το χέρι που θα τους βοηθήσει στο φαγητό και θα τους δώσει ένα ποτήρι νερό, η αγκαλιά που θα τους ζεστάνει, η παρέα για να παίξουν στην παιδική χαρά, που θα τους κάνει να ξεχαστούν για λίγο από το βαρύ κλίμα του νοσοκομείου.

Οι δράσεις:

  • Καθημερινά υποστηρίζουμε μοναχικούς ασθενείς (9 ώρες την ημέρα, 270 ώρες τον μήνα ανά ασθενή).
  • Απασχολούμε δημιουργικά και ψυχαγωγούμε νοσηλευόμενα παιδιά στα νοσοκομεία παίδων της Αττικής.
  • Συνοδεύουμε και εξυπηρετούμε μοναχικούς ασθενείς σε γραφειοκρατικά θέματα.
  • Επισκεπτόμαστε ανθρώπινα και με ανιδιοτέλεια τους νοσηλευόμενους.
  • Η δραστηριότητά μας βγαίνει και έξω από τους χώρους των νοσοκομείων. Με τη δράση Διακονία Κατ’ Οίκον καλύπτουμε ανάγκες στοιχειώδους φροντίδας και συντροφιάς σε μοναχικούς ενήλικες κατ’ οίκον.
  • Ενώ με τη δράση Φιλοξενία Κατ’ Οίκον γίνεται προσπάθεια φιλοξενίας οικονομικά ευάλωτων συγγενών ασθενών από την επαρχία.

Το έργο μας σε αριθμούς:

Για το 2019 μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου στο σύνολο των δράσεων της Διακονίας:

  • 458 εκπαιδευμένοι εθελοντές
  • 8.808 εξυπηρετούμενοι
  • 22.659 ώρες εθελοντικής προσφοράς

Πιστοποίηση:

Το 2003 Η Εθελοντική Διακονία Ασθενών ξεκίνησε ως πιλοτικό πρόγραμμα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με σκοπό την ανακούφιση των μοναχικών ασθενών (παιδιών και ενηλίκων) που βρίσκονται στα νοσοκομεία της Αττικής με εθελοντές, στους οποίους παρέχει πλήρη εκπαίδευση ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για το έργο τους.

Τον Μάιο του 2007 για τον σκοπό της νομότυπης οικονομικής υποστήριξης της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών συγκροτήθηκε από εθελοντές σύλλογος. Το καταστατικό του συλλόγου επικυρώθηκε με την υπ’ αριθ. 26825/16-5-2007 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως μη κερδοσκοπικό σωματείο και φέρει την επωνυμία «Σύλλογος Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn