hangry.jpg

Μπορούμε να πετάμε το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων στα σκουπίδια, την ίδια στιγμή που 900 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται; Μπορούμε στις ανεπτυγμένες χώρες να σπαταλάμε ετησίως περίπου την ίδια ποσότητα παραγωγής όλης της υποσαχάριας Αφρικής (220 εκατ. τόνους); Μπορούμε να σπαταλάμε τόσο φαγητό, πράξη που ευθύνεται για το 8% της παγκόσμιας παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή, με άλλα λόγια, η σπατάλη τροφίμων, εάν ήταν χώρα, να είναι η 3η πιο ρυπογόνος χώρα στον κόσμο; Μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι απέναντι στη σπατάλη πρώτων υλών που συνεπάγεται η σπατάλη τροφίμων όταν, για παράδειγμα, για την παραγωγή 1 κιλού βόειου κρέατος χρειάζονται 15.000 λίτρα νερού ή για 1 καρβέλι ψωμί 1.000 λίτρα νερού; Μπορούμε να πετάμε κάθε χρόνο στα σκουπίδια τρόφιμα αξίας 1 τρισ. δολαρίων;… Το 2019 όχι μόνο μπορούμε, αλλά δυστυχώς το πράττουμε καθημερινά σε κάθε χώρα του κόσμου.

Μπορούμε όμως και να μιλάμε όλοι μας περισσότερο γι’ αυτό το θέμα ώστε κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του πλανήτη μας και να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε αναλόγως.

Μπορούμε όμως και να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο διάσωσης και προσφοράς φαγητού και τροφίμων, το οποίο θα καταστήσει εξαιρετικά άμεση και εύκολη την κάθε προσφορά τροφίμων για κάθε δωρητή και εξίσου εύκολη και πολύτιμη την αποδοχή αυτής της δωρεάς από έναν κοινωφελή φορέα της γύρω περιοχής.

Μπορούμε όμως και να ενημερώνουμε ολοένα και περισσότερους μαθητές για τη σημασία της μείωσης της σπατάλης τροφίμων, καθώς και την αξία της προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αυτό ακριβώς κάνουμε εδώ στο Μπορούμε. Από μια απλή ιδέα σχετικά με τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης δωρητών και παραληπτών το 2011 έχουμε ως σήμερα σώσει και προσφέρει περισσότερες από 30 εκατ. μερίδες τροφίμων σε κάθε επίπεδο της τροφικής αλυσίδας, από το χωράφι μέχρι το ψυγείο, ενώ καθημερινά σώζουμε και προσφέρουμε περισσότερες από 23.000 μερίδες τροφίμων σε εκατοντάδες κοινωφελείς φορείς σε κάθε πόλη της Ελλάδας.

Έχουμε διοργανώσει τα πρώτα –και μοναδικά– ενημερωτικά φεστιβάλ για τη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα και οργανώνουμε διαρκώς ενημερωτικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και καμπάνιες.

Είχαμε την τιμή να μιλήσουμε για τη σπατάλη τροφίμων σε περισσότερους από 16.000 μαθητές τα περασμένα 3 χρόνια μέσω του προγράμματος Μπορούμε στο Σχολείο, ενώ είχαμε την ευλογία να μας στηρίξουν περισσότεροι από 1.500 εθελοντές ως σήμερα.

Η ομάδα του Μπορούμε

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn