klima-ohe-1609.jpg

 

Στις  23 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα απευθύνει λόγο στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, σύνοδος που στοχεύει στην προώθηση της δράσης για το κλίμα και της επιτάχυνσης της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων. Στο μεταξύ όμως ο Αμαζόνιος γίνεται στάχτη, η Γροιλανδία λιώνει, βιβλικός τυφώνας σαρώνει τις Μπαχάμες, φωτιές ξεφυτρώνουν στην Ευρώπη και η Ελλάδα εξακολουθεί να καίγεται.

Τους εμπρησμούς, τις καταστροφικές πυρκαγιές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, τα οικονομικά συμφέροντα που κατατροπώνουν την περιβαλλοντική πολιτική και τις κυβερνητικές επιλογές βραδείας καύσεως, αναμένεται να περικυκλώσουν εκατομμύρια πολίτες όλων των ηλικιών και όλων των χωρών ανά τον κόσμο.

Ενόψει της συνόδου κορυφής στη Νέα Υόρκη, ακτιβιστές για το κλίμα, με πρώτη και καλύτερη τη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ και το μαθητικό κίνημα «Παρασκευές για το μέλλον» (#Fridays For Future), αλλά και εκατοντάδες συλλογικότητες ή μεμονωμένους πολίτες που αντιλαμβάνονται και αντιτίθενται ενεργά στην καταστροφή του πλανήτη, ετοιμάζονται για την παγκόσμια #WeekForFuture, που περιλαμβάνει κινητοποιήσεις σχεδόν σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο.

Σε πάνω από 2.400 εκδηλώσεις, που λαμβάνουν χώρα από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να βγουν από τις αίθουσες διδασκαλίας, τους χώρους εργασίας και τα σπίτια τους για να ενωθούν στους δρόμους και να απαιτήσουν κλιματική δράση και κλιματική δικαιοσύνη.

Όπως γράφει και το #Fridays For Future, πάνω από 115 χώρες και 1.000 πόλεις έχουν ήδη καταχωρίσει γεγονότα, ενώ η πλατφόρμα ψηφισμάτων πολιτών Avaaz καλεί τον κόσμο να συνυπογράψει τις μαθητικές κινητοποιήσεις για το κλίμα, ζητώντας από τον ΟΗΕ και τις κυβερνήσεις του κόσμου να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης και να λάβουν επείγοντα μέτρα για την παγκόσμια μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια.

Η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εβδομαδιαίας κινητοποίησης «Climate strike», καλεί, όπως έγραψε η «Εφημερίδα των Συντακτών», σε συγκέντρωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στο Σύνταγμα) με κεντρικό σύνθημα «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα», που χρησιμοποιούν αρκετές οργανώσεις της οικολογίας παγκοσμίως.

Το κρεσέντο των εκδηλώσεων της εβδομάδας θα στηρίξει τη διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, που θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου, στέλνοντας στους ηγέτες του κόσμου το μήνυμα ότι η #houseisonfire μας και καλώντας τους να κάνουν ό,τι μας λέει η επιστήμη ότι πρέπει να γίνει.

Ωστόσο, παρότι το παγκόσμιο κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή γιγαντώνεται, η κοινή γνώμη ευαισθητοποιείται και οι πολιτικές επιλογές έχουν μετατοπίσει τον χρονικό ορίζοντα επίλυσης του προβλήματος από το 2050 στο 2030,  όπως αναφέρεται και στο #Fridays For Future, «τίποτα δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής ώστε να εξασφαλιστεί με βεβαιότητα ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στον απαραίτητο για τη σωτηρία του πλανήτη 1,5 βαθμό Κελσίου.

Κυβέλη Χατζηζήση
Δημοσιογράφος, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn