Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κου Κωνσταντίνου Αραβώση, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στη Μηχανιώνα η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος «Fishing for Litter».
Το πρόγραμμα «Fishing for Litter» του κοινωφελούς ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, αναδεικνύει τη συμμετοχή του αλιευτικού κλάδου στη μείωση των θαλασσίων απορριμμάτων. Στόχος του είναι η μείωση των θαλασσίων απορριμμάτων με τη συμμετοχή ενός από τους βασικούς ενδιαφερόμενους: του κλάδου της αλιείας.
Οι επαγγελματίες αλιείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλούνται να συλλέξουν απορρίμματα θαλάσσης που συσσωρεύονται στα δίχτυα τους ως μέρος της συνήθους αλιευτικής τους δραστηριότητας. Αυτά στη συνέχεια αποθηκεύονται στα σκάφη τους και οδηγούνται στην ακτή με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Ως αποτέλεσμα της δράσης, απομακρύνεται σημαντικό μέρος των θαλάσσιων απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση της αλιευτικής βιομηχανίας και η αλλαγή των πρακτικών διαχείρισης των απορριμμάτων της.
«Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη μηχανισμών για την αλλαγή της κουλτούρας ενός σημαντικού κλάδου, έτσι ώστε να υιοθετούνται ορθές πρακτικές διαχείρισης ακόμη και για τα απορρίμματα των άλλων», σημείωσε η εκτελεστική διευθύντρια του κοινωφελούς ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη δρ Αγγελική Κοσμοπούλου.
Επιδίωξη του προγράμματος είναι η αύξηση της γνώσης σχετικά με την ποιοτική και ποσοτική εμφάνιση διαφόρων τύπων θαλάσσιων απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον σε σύγκριση με την αυξημένη γνώση που υπάρχει σχετικά με τα θαλάσσια απορρίμματα στις παραλίες και γενικά στην παράκτια ζώνη.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2018 στον Σαρωνικό και το 2019 επεκτείνεται, με βασική επιδίωξη τη συλλογή χρήσιμων δεδομένων που θα αξιοποιηθούν από την επιστημονική κοινότητα. Άλλωστε, σύμφωνα με τη θαλάσσια στρατηγική στην Ελλάδα, το αρμόδιο Υπουργείο έχει επιλέξει ως σημαντικό μέτρο την προαγωγή και εφαρμογή του «fishing for litter» για διευκόλυνση του καθαρισμού του θαλάσσιου πυθμένα από θαλάσσια απορρίμματα, τα οποία συλλέγονται παρεμπιπτόντως από τα αλιευτικά σκάφη κατά τις αλιευτικές τους δραστηριότητες, χωρίς ωστόσο να έχει προβεί σε περαιτέρω ενέργειες.
«Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν αρκούν για την αλλαγή», δήλωσε η υπεύθυνη του προγράμματος κα Χριστίνα Κονταξή. «Απαιτείται αλλαγή στάσεων και αλλαγή της κοινωνικής αποδοχής μιας πρακτικής, όπως συνέβη για παράδειγμα όλα αυτά τα χρόνια με τους καθαρισμούς ακτών. Αρκεί να σκεφτούμε πόσοι ήμασταν πριν 15 χρόνια και πόσοι συμμετέχουμε σήμερα».
Ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, γενικός γραμματέας φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων δήλωσε σχετικά: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που τώρα εφαρμόζεται πιλοτικά, αποτελεί πετυχημένο παράδειγμα εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας και πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της προτεραιότητας που έχει θέσει για το πλαστικό, αλλά και των πολιτικών αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης είναι να το επεκτείνει σε εθνικό επίπεδο».
Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea στα λιμάνια της Μηχανιώνας και της Καβάλας, τα οποία συγκεντρώνουν περίπου το 29% των νηολογίων μηχανοτρατών στην Ελλάδα.