faghto_0609.jpg

Στην Ευρώπη οι διατροφικές απάτες υπολογίζεται ότι προξενούν ζημίες που ανέρχονται σε έως 12 δισ. ευρώ ετησίως. Επίσης, εκτός από την τσέπη μας, οι διατροφικές απάτες μπορούν να βλάψουν σοβαρά και την υγεία μας. Κι επειδή τα συμφέροντα είναι πολλά και η διαπλοκή «έθιμο», η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ECI) ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει την υποχρεωτική δήλωση προέλευσης για όλα τα τρόφιμα και να προστατέψει την υγεία μας.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν μέσω της ECI νομοθετικές προτάσεις σε θέματα επί των οποίων η Ε.Ε. έχει νομοθετική αρμοδιότητα, οι οποίες πρέπει να έχουν τη στήριξη τουλάχιστον 1 εκατ. πολιτών της Ε.Ε. και ένα ελάχιστο κατώτατο όριο υπογραφόντων από τουλάχιστον 7 κράτη-μέλη προκειμένου να μπορέσουν να υποβληθούν. Με 842.471 (μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές) υπογραφές η καμπάνια (https://www.eatoriginal.eu/el) υποστηρίζει την αναγκαιότητά της, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως:

«Η νόθευση, η απομίμηση και η σκόπιμη παραπλανητική επισήμανση των τροφίμων συνιστούν κίνδυνο για την υγεία μας, ιδιαίτερα όταν αλλεργιογόνα ή ακόμα και τοξικά συστατικά άγνωστης προέλευσης χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα πιο ακριβά συστατικά.

»Πρωταρχικός στόχος της επισήμανσης τροφίμων είναι να παρέχεται στους καταναλωτές πληροφόρηση που χαρακτηρίζεται από συνέπεια και διαφάνεια ώστε να τους επιτρέπει να κάνουν επιλογές κατόπιν ενημέρωσης. Η απαίτηση των καταναλωτών για πληροφορίες σχετικά με τον τόπο προέλευσης των τροφίμων γίνεται ολοένα πιο σημαντική, ωστόσο οι τρέχοντες κανονισμοί αφήνουν σημαντικά περιθώρια στο ενδεχόμενο παραπλάνησης και έκθεσης των καταναλωτών σε διατροφικές απάτες.

»Σε αυτό το στάδιο η προέλευση πρέπει να επισημαίνεται πάντοτε για τα εξής τρόφιμα: μέλι, ελαιόλαδο, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψάρι, βοδινό κρέας, χοιρινό κρέας, κρέας αιγοπροβάτων και πουλερικών (φρέσκο, ψυγμένο και κατεψυγμένο). Για όλα τα λοιπά τρόφιμα η επισήμανση της προέλευσης είναι απλώς προαιρετική. Γι’ αυτό τον λόγο οι πληροφορίες για την προέλευση σε μεγάλο βαθμό απουσιάζουν σε πληθώρα τροφίμων, όπως τα προϊόντα με βάση το κρέας, το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και τα προϊόντα που αποτελούνται από ένα μόνο συστατικό (π.χ. αλεύρι ή ζάχαρη)».

Ο χορός εκατομμυρίων που στήνεται γύρω από τις διατροφικές απάτες μοιάζει ατελείωτος, μονίμως επίκαιρος και διαρκώς διευρυνόμενος. «Στην Ευρώπη οι διατροφικές απάτες υπολογίζεται ότι προξενούν ζημίες που ανέρχονται σε έως 12 δισ. ευρώ ετησίως και το φαινόμενο έχει ενταθεί τις τελευταίες δεκαετίες», γράφει η ECI.

«Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε προχθές στους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Μαγνησίας και Θεσπρωτίας, συνελήφθησαν 7 μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα 5 άνδρες και 2 γυναίκες. Επίσης, για την υπόθεση αναζητείται ένας ακόμα άνδρας, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα 52 άτομα, κυρίως προμηθευτές.

»Το κύκλωμα είχε ως βάση εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στο οποίο αποθήκευε μεγάλες ποσότητες ηλιελαίου, που προμηθευόταν από χονδρεμπόρους. Τα μέλη του κυκλώματος πρόσθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο προκειμένου να μοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο. Στη συνέχεια το νοθευμένο λάδι τοποθετείτο σε πλαστικούς ή μεταλλικούς τενεκέδες με τυπωμένες ετικέτες με επωνυμίες που παρέπεμπαν σε περιοχές γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου (Κρήτη, Μεσσηνία κ.ά.) ή επωνυμίες που παρέπεμπαν σε ελαιόλαδο και παράλληλα αναγράφονταν σε αυτά ενδείξεις όπως “εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο”», έγραφε δύο χρόνια πριν η nafteboriki.gr.

«Περίπου 150.000 λίτρα προϊόντος που διακινούνταν παρανόμως ως “έξτρα παρθένο ελαιόλαδο” κατάσχεσαν πρόσφατα ιταλικές και γερμανικές αρχές κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε συνεργασία με τη Europol, σύμφωνα με την οποία οι κατηγορούμενοι εκτιμάται ότι κέρδιζαν ετησίως περίπου 8 εκατ. ευρώ από την απάτη, ενώ διακινούσαν περί το 1 εκατ. λίτρα ηλιελαίου αξίας 1 εκατ. ευρώ, το οποίο πωλούσαν στη συνέχεια σαν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε τιμές από 5 έως 10 ευρώ/λίτρο», αναφέρει το ypaithros.gr.

H Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει την υποχρεωτική δήλωση προέλευσης και συγκεκριμένα η χώρα προέλευσης να αναγράφεται υποχρεωτικά σε όλα τα μεταποιημένα και μη μεταποιημένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. χωρίς παρέκκλιση για τα καταχωρισμένα εμπορικά σήματα και τις γεωγραφικές ενδείξεις, στα μεταποιημένα τρόφιμα να αναγράφεται υποχρεωτικά η προέλευση των πρωταρχικών συστατικών όταν αυτή διαφέρει από την προέλευση του τελικού προϊόντος και να βελτιωθεί η συνέπεια των ετικετών, π.χ. να περιέχουν εναρμονισμένες πληροφορίες για τις μεθόδους παραγωγής και μεταποίησης προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια σε όλη την τροφική αλυσίδα.

Κυβέλη Χατζηζήση
Δημοσιογράφος, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn