koinwnia_0209.jpg

 

Χιλιάδες μαθητές ετοιμάζονται σιγά σιγά να επιστρέψουν στα θρανία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο για την πλήρωση μεγάλου ποσοστού των κενών θέσεων εκπαιδευτικών πριν από το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της επικράτειας.

Σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, γύρω στις 30.000 δηλαδή, με τις 19.000 περίπου να αφορούν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η ηγεσία του υπουργείου πάντως, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντηση που είχε ήδη με το προεδρείο της ΔΟΕ εμφανίστηκε καθησυχαστική και ξεκαθάρισε ότι στόχος αποτελεί να καλυφθεί το 70% των κενών με την πρώτη «φουρνιά» προσλήψεων αναπληρωτών, πριν μπουν στις αίθουσες οι μαθητές. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν στις 5-6 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων θα γίνουν με βάση τους περσινούς πίνακες και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων-δήλωσης περιοχών προτίμησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://opsyd.sch.gr/ λήγει σήμερα Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Δίχρονη προσχολική

Για το σχολικό έτος 2019-20 η δίχρονη προσχολική αγωγή θα λειτουργήσει σε 103 δήμους, ενώ για 13 δήμους μετατέθηκε η εφαρμογή του μέτρου για το επόμενο σχολικό έτος (2020-21). «Εξ αρχής ταχθήκαμε υπέρ της καθιέρωσης δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών», είχε αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι «η απελθούσα κυβέρνηση δεν έδινε απαντήσεις και, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε προβλέψει τρόπους επίλυσης των πρακτικών προβλημάτων που θα ανέκυπταν από την εφαρμογή της ρύθμισης».

Μεταφορά μαθητών στα σχολεία

Για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία το υπουργείο μερίμνησε προσθέτοντας διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Με αυτή δίνεται παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 (από τις 30 Ιουνίου 2019 που ίσχυε) στην οικονομική επιτροπή των περιφερειών, κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων, ώστε να αναθέσει την εκτέλεση των σχετικών δρομολογίων μεταφοράς μαθητών στους προσωρινούς μειοδότες ή προσωρινούς αναδόχους μέχρι την ολοκλήρωση των νέων διαγωνισμών. Η επιτροπή μπορεί επίσης να παρατείνει έως τις 30-6-2020 την εκτέλεση των συμβάσεων που ήταν σε ισχύ στις 30-6-2019 σε περίπτωση που δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες ή προσωρινοί ανάδοχοι στους εκκρεμείς διαγωνισμούς σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση.

Στο «μικροσκόπιο» τα προγράμματα σπουδών και στοχευμένες παρεμβάσεις

Η υπουργός Παιδείας έχει αναφέρει σε συνέντευξη ότι ήδη μελετάται ένα νέο πρόγραμμα σπουδών από το δημοτικό έως το λύκειο. Βασικό στοιχείο του προγράμματος σπουδών θα είναι ο εμπλουτισμός του με νέες εκπαιδευτικές θεματικές: εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, σεβασμός στον άλλον, προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, διατροφή και υγιεινή είναι μερικές από αυτές. Επίσης, η κα Κεραμέως έχει τονίσει ότι θα καθιερωθεί ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από τις τάξεις του γυμνασίου ώστε να αναδεικνύονται οι κλίσεις και οι δεξιότητες των μαθητών.

Στο λύκειο οι παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν χαρακτηρίζονται από την ηγεσία του υπουργείου «στοχευμένες». Από τη μία, αφορούν το εθνικό απολυτήριο και τις προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη. Από την άλλη, στόχος είναι να ενισχυθεί η εκμάθηση ξένων γλωσσών και γνώσεων πληροφορικής, καθώς επίσης και η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων (soft skills: κριτική και συνθετική σκέψη, ομαδική δουλειά) και ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills: ψηφιακή χρήση, ψηφιακή επικοινωνία, ψηφιακά δικαιώματα κ.ά.).

Νομοθετικό έργο

Η ηγεσία του υπουργείου εργάζεται ήδη σε παράλληλους άξονες νομοθετικής παρέμβασης που αφορούν όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, αλλά και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Ωστόσο δεν έχει καταστεί σαφής ο χρόνος κατάθεσης των σχετικών νομοθετικών παρεμβάσεων, καθώς, όπως σημειώνεται από το υπουργείο, αυτός θα καθοριστεί σε μεγάλο μέρος από την πορεία της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τον γενικότερο κυβερνητικό προγραμματισμό.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn