periv1208.jpg

 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δήμου, και συγκεκριμένα της Αντιδημαρχίας Πρασίνου Αστικής Πανίδας, Αστικής Ανθεκτικότητας & Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, με σκοπό να βοηθήσει τα νεοφυτεμένα δέντρα να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

«Κάθε χρόνο ο Δήμος Αθηναίων φυτεύει σταθερά γύρω στα 600-700 δέντρα στην προσπάθειά του να αντικαταστήσει είτε παλιά δέντρα που έχουν ξεραθεί ή κοπεί είτε έχουν χαλάσει λόγω καιρικών συνθηκών», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πρασίνου & Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Αλλαγή Ελένη Μυριβήλη και εξηγεί: «Τα νεοφυτεμένα δέντρα χρειάζονται τρία χρόνια πότισμα και αυτό το κάνουμε με βυτία με υδροφόρες. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, με την αγωνία μας και την ανησυχία μας για τις φωτιές να είναι όλο και μεγαλύτερες, ειδικότερα μετά το Μάτι, οι υδροφόρες μας ήταν σε επιφυλακή πάνω στους βασικούς λόφους και στα άλση. Έτσι για πρώτη φορά πέρσι χάσαμε ένα 40% των νεοφυτεμένων δέντρων που είχαμε φυτέψει στην πόλη. Οπότε, προσπαθώντας να βρω μια λύση και αφού μίλησα με τους ανθρώπους στη Διεύθυνση Πρασίνου, αποφάσισα ότι θα έπρεπε να στραφούμε στις νέες τεχνολογίες και στους πολίτες και να τους ζητήσουμε να βοηθήσουν το καλοκαίρι αυτά τα δέντρα έτσι ώστε να σώσουμε έναν μεγαλύτερο αριθμό αυτή τη χρονιά. Κάπως έτσι ξεκίνησε η σκέψη γι’ αυτό το πρόγραμμα».

Βασικές αιτίες που ξεραίνονται τα δέντρα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη νερού κατά τους θερινούς μήνες. Τα τακτικά ποτίσματα επομένως κατά την περίοδο του καλοκαιριού αυξάνουν την πιθανότητα επιβίωσής τους.

Η διαδικασία για να υιοθετήσει κάποιος ένα δέντρο είναι απλή και γίνεται μέσω της δωρεάν εφαρμογής Novoville, η εταιρία της οποίας συνεργάζεται με τον Δήμο Αθηναίων από τον Οκτώβριο του 2019. «Μέσω της εφαρμογής προσπαθούμε να αποτυπώσουμε στον χάρτη αυτά τα νεοφυτεμένα δέντρα και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ευαισθητοποιημένους ή εν πάση περιπτώσει ενεργούς πολίτες να συμβάλουν ή να τα υιοθετήσουν», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής της εταιρίας Ηρακλής Μπουραντάς. Το πιλοτικό πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και περίπου 10 μέρες και, σύμφωνα με τον κ. Μπουραντά, ήδη 150 πολίτες έχουν υιοθετήσει νεοφυτεμένα δέντρα.

Τα δέντρα έχουν πολλά ευεργετικά οφέλη σε αστικά περιβάλλοντα. Βοηθούν στην απομάκρυνση των ατμοσφαιρικών ρύπων και απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, την κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής, ενώ αποδεσμεύουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Παρέχουν δροσιά και σκιά στην πόλη, μειώνουν τις πιθανότητες πλημμύρας και την ηχορύπανση, αποτελούν ένα φυσικό περιβάλλον για τα πτηνά και προσφέρουν αισθητικά οφέλη στις γειτονιές.

Πώς μπορείτε να υιοθετήσετε ένα δέντρο

  1. Κατεβάζετε δωρεάν την εφαρμογή Novoville για Android συσκευές από το Google Play και για συσκευές iOS από το App Store ή επισκέπτεστε το Novoville WebApp στην ιστοσελίδα του δήμου.
  2. Επιλέγετε από το μενού «Η πόλη μου» και στη συνέχεια ενεργοποιείτε το φίλτρο για να δείτε τα διαθέσιμα δέντρα.
  3. Κάνοντας ζουμ στον χάρτη, κάνετε κλικ σε ένα δέντρο κοντά σας για να μάθετε περισσότερα και να το υιοθετήσετε πατώντας στο «Υιοθέτησέ με».
  4. Έπειτα λαμβάνετε υπενθυμίσεις κάθε φορά που είναι αναγκαίο να ποτίσετε το δέντρο σας.

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υιοθετήσουν μέχρι και τρία δέντρα, ενώ ο αριθμός των δημοτών που μπορούν να υιοθετήσουν ένα συγκεκριμένο δέντρο είναι έως τρεις.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn