trikimia_copy.jpg

 

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 - Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δ. Κιντής» • Ώρα έναρξης: 21:00

Η θεατρική ομάδα Ρόδα παρουσιάζει φέτος στο Φεστιβάλ Ηλιούπολης την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο «Δ. Κιντής». Πρόκειται για το τελευταίο κείμενο που έγραψε ο Σαίξπηρ, με το οποίο δικαιώνει το σύνολο του έργου του. Είναι μια φαντασμαγορική περιπέτεια λίγων ανθρώπων που μας αποκαλύπτει κόσμους παράξενους αλλά και τόσο όμοιους με τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που ζούμε σήμερα. Η αγριεμένη θάλασσα σπρώχνει σοκαρισμένους τους ταξιδιώτες στην ακτή, αποκαλύπτοντας τι ενδιαφέρει πραγματικά τον καθέναν τους.

Λίγα λόγια για την πλοκή

Ο χρόνος λιγοστεύει και η αγωνία μεγαλώνει για τον Πρόσπερο, τον κεντρικό ήρωα και έκπτωτο δούκα του Μιλάνου. Θα καταφέρει να εξασφαλίσει ένα μέλλον για το παιδί του, που με τόσους κόπους μεγάλωσε στην εξορία ενός έρημου νησιού; Τι θα κερδίσει ο Πρόσπερος προκαλώντας την τρικυμία; Πρίγκιπες, ευγενείς και σύμβουλοι συνθέτουν την εικόνα της εξουσίας με τις ευθύνες και τις δολοπλοκίες που τη συνοδεύουν. Οι ναύτες και οι ακόλουθοι δείχνουν τα πάθη των ανθρώπων που δουλεύουν για να ζήσουν. Το σκηνικό του έρωτα ζωντανεύει για ένα νεαρό ζευγάρι. Στο νησί τα πνεύματα, τα ζώα, τα φυτά πασχίζουν να ελευθερωθούν από την κυριαρχία των ενστίκτων του ανθρώπου. Στο κέντρο της ιστορίας στέκει ο άνθρωπος, κάθε άνθρωπος, και η προσπάθειά του να αποκατασταθεί η σχέση του με ό,τι συμβαίνει στη ζωή του.

Τα μέλη της Ρόδα υπηρετούν θεατρικά και μουσικά το σαιξπηρικό κείμενο δίνοντας ζωή και χώρο σε κάθε χαρακτήρα να αναπτυχθεί αρμονικά σε σχέση με τους υπόλοιπους. Η ζωντανή μουσική με φλάουτο, πιάνο και κρουστά και οι κινήσεις των ξωτικών προξενούν ζωηρές εντυπώσεις πιο κοντά στο απλό αρχετυπικό θέατρο, που μπορεί να λειτουργεί θεραπευτικά ακόμα και σήμερα.

Η ομάδα Ρόδα, με ιδρύτρια τη Μαρία Περετζή, δημιουργεί εδώ και 28 χρόνια. Οι θεατρικές και μουσικές παραγωγές της έχουν τύχει ευνοϊκών κριτικών από ευρύ φάσμα του ελληνικού Τύπου. Τηλεοπτικό αφιέρωμα σε τρεις παραστάσεις της έγινε από το αμερικανικό κανάλι CNN και πρόσφατα υπήρξε εκτεταμένο αφιέρωμα στο έργο της από το περιοδικό Τόπος θεάτρου. Το βλέμμα και ο τρόπος δουλειάς της έχουν γίνει κινηματογραφικό θέμα (ντοκιμαντέρ: «Στο κέντρο του κύκλου», Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2017). Το Βραβείο Κάρολος Κουν (2014) έχει απονεμηθεί στο μέλος της Δημήτρη Γασπαράτο για την ερμηνεία του ως Γκιλγκαμές στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Ρόδας.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Μαρία Περετζή
Μετάφραση: Δημήτρης Περετζής
Σκηνικά: Νίκος Τσιουμπλεκτσής
Μουσική: Τάκης Πατερέλης, Πία Πιερράκου, Γιώργος Ντούνης, Μαρία Περετζή
Χορικά: Μαρία Περετζή
Κουστούμια: Μαρία Περετζή, Ιουλία Βεντίκου, Άννα Κυπραίου, Μαρία Συμεωνίδου, Βίκη Tσέλιου, Αθηνά Παπαφώτη, Χρυσούλα Μπέτσα, Μαρία Τσούγκα, Ίρις Μπαγλανέα, Πάτυ Παπαγεωργίου, Γιάννης Αγγέλης, Πόπη Αστέρη, Δέσποινα Λόγια, Βούλη Φωτιάδου
Ηχητικά: Δημήτρης Γασπαράτος, Άγγελος Γιαννάτος
Φωτισμός: Μαρία Περετζή, Δημήτρης Νέλλας, Χάρης Καρίνος
Μακιγιάζ: Πάτυ Παπαγεωργίου, Ιουλία Βεντίκου

Παίζουν

Πρόσπερος: Σταμάτης Λόγος
Μιράντα: Τζέλα Αναγνωστοπούλου
Άριελ: Ιουλία Βεντίκου, Μάνια Μεταξά, Πάτυ Παπαγεωργίου
Κάλιμπαν: Σταύρος Κάππας
Φερδινάνδος: Θωμάς Γκότσης
Γκονζάλος: Δημήτρης Μπόζες
Αλόνζο: Δημήτρης Νέλλας
Σεβαστιανός: Γιάννης Αγγέλης
Αντώνιος: Δημήτρης Γασπαράτος
Φραγκίσκος: Θεοχάρης Καρίνος
Ανδριανός: Γιώργος Κωστογιάννης
Τρίνκουλος: Χρήστος Βαλαώρας, Άννα Κυπραίου
Στέφανος: Αλέξανδρος Μπάτσης
Ίρις: Πάτυ Παπαγεωργίου
Δήμητρα: Πία Πιερράκου
Ήρα: Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή
Ξωτικά: Τζέλα Αναγνωστοπούλου, Εύα Αυλίδου, Δημήτρης Γασπαράτος, Θεοχάρης Καρίνος, Λένα Κοντοπίδου, Άννα Κυπραίου, Γιώργος Κωστογιάννης, Αλέξανδρος Μπάτσης, Χρυσούλα Μπέτσα, Αθηνά Παπαφώτη, Μαρίζα Πελεκάνου, Ηλίας Πιλάτος, Βίκυ Τσέλιου, Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή, Μαρία Τσούγκα

Διάρκεια: 2:20'

Τιμές εισιτηρίων: 15 € γενική είσοδος και 10 € για ΑΜΕΑ
Προαγορά εισιτηρίου: 13 €
Ηλεκτρονική προπώληση: Viva.gr
Προπώληση εισιτηρίων Φεστιβάλ Ηλιούπολης: Παράλληλα με τους τρόπους και τα σημεία προπώλησης που έχει επιλέξει κάθε εταιρία παραγωγής θα πραγματοποιείται προπώληση για όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ από την Τετάρτη 21 Αυγούστου και στο βιβλιοπωλείο «Περί βιβλίου» (Ελ. Βενιζέλου 138, 210 9946717), από Δευτέρα έως Σάββατο σε ώρες καταστημάτων. Τις ημέρες των εκδηλώσεων το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Ηλιούπολης «Δ. Κιντής» θα είναι ανοιχτό από τις 19:30 και θα διαθέτει εισιτήρια αποκλειστικά για την παράστασης της ημέρας.

Πρόσβαση στο θέατρο

Η πρόσβαση στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δ. Κιντής» εξυπηρετείται από τις παρακάτω γραμμές του ΟΑΣΑ, που σας αφήνουν πολύ κοντά στο θέατρο:
• Γραμμή 237 (αφετηρία, μετρό Δάφνης): στάση Νησάκι ή στάση Αστυνομία ή στάση Σχολεία (προς Δάφνη)
• Γραμμή 140 (αφετηρία, Πολύγωνο): στάση Τέρμα στην Πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού-ΙΚΑ
• Γραμμή 201 (μετρό Αγίου Δημητρίου): στάση Τέρμα στην Πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού-IKA

Πληροφορίες

Τμήμα Πολιτισμού ΠΑΟΔΗΛ «Γρ. Γρηγορίου»: 210 9940699
Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δ. Κιντής», Γαρδίκη & Σμόλικα, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9923840

Για το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ηλιούπολης επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: www.politismos-ilioupoli.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn