1_copy.jpg

Οι Κήποι του Πασά βρίσκονται λίγα λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα «ενεργειακό» πάρκο της πόλης συμφώνα με πολλούς αστικούς μύθους. Σε μια καταπράσινη έκταση 1.000 τ.μ. μπορείς να βρεις πεζούς να κάνουν το πρωινό τους περίπατο ή να βγάζουν βόλτα τα σκυλάκια τους και τουρίστες ανάμεσα σε επιβλητικά μνημεία, βγαλμένα από μια άλλη εποχή.

Βρίσκονται πίσω από το Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, δημιουργήθηκαν το 1904 και πολλοί πιστεύουν ότι είναι πλήρεις γεωμαγνητικής ενέργειας από τις πέτρινες κατασκευές που έχουν διασωθεί στο πέρασμα των χρόνων. Το πέτρινο σιντριβάνι, οι μικρές πύλες και το υπερυψωμένο καθιστικό είναι κατασκευές φτιαγμένες από σιδηροδοκούς, σιδερόβεργες, ακατέργαστη πέτρα και τούβλα.

2 copy

Δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να εξηγούν την ονομασία του πάρκου ή αν όντως χτίστηκε από κάποιο πασά, ωστόσο κάποιοι πιστεύουν ότι ο χώρος παλιότερα ήταν το ησυχαστήριο του Σεϊφουλάχ πασά. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν χώρος συνεύρεσης των Οθωμανών τεκτόνων της Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχουν φήμες ότι αποτελούσε το τέλος των κατακομβών της Θεσσαλονίκης.

3 copy

Αστικοί μύθοι υπάρχουν πολλοί για την περιοχή, όπως ότι οι πέτρες με τις οποίες οικοδομήθηκε ήταν χτυπημένες από κεραυνό ή ότι στην οδό Μαύρης Πέτρας, που οδηγεί σε αδιέξοδο στο ύψος των Κήπων, κάθε τρεις μέρες στις 12 το βράδυ εμφανίζεται ένας χαμένος δρόμος που κανείς δεν ξέρει πού οδηγεί.

Τα κτίσματα τα οποία βρίσκονται στους Κήπους αποτελούν δείγμα της λεγόμενης «φανταστικής» αρχιτεκτονικής, στην οποία ανήκουν και τα έργα του Γκαουντί. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή πολλοί πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Άνω Πόλη λεηλάτησαν τους Κήπους χρησιμοποιώντας υλικά από τα κτίσματα για να επεκτείνουν ή να επιδιορθώσουν εγκαταλελειμμένα σπίτια των Τούρκων.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn