epityxia.jpg

Η life coach Ειρήνη Νικολαΐδου, αναφερόμενη στην επιτυχία ως αποτέλεσμα δέσμευσης, πειθαρχίας και στοχευμένων πράξεων, απαντά σε 6 ερωτήματα που όλοι ίσως έχουμε σκεφτεί στην καθημερινότητά μας.

Στη σημερινή εποχή ζητάμε πολλά από τον εαυτό μας;

Αυτό το γνωρίζει ο καθένας για τον εαυτό του ή καλείται από τις συνθήκες να το διερευνήσει. Ποιος ή ποια ζητά και από ποιον. Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουμε; Σε κάθε περίπτωση, όταν ζητάμε πολλά, χρειάζεται να γνωρίζουμε γιατί μας πιέζουν οι όποιες απαιτήσεις από τον εαυτό μας και τη ζωή μας.

Υπάρχει κάτι καλά κρυμμένο μέσα σε κάθε απαίτηση από τον εαυτό μας που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό αν αυτά που του ζητάμε είναι πολλά ή λίγα, τα έχουμε ή δεν τα έχουμε ανάγκη και ποιο το νόημά τους. Αντί να βιώνουμε την απογοήτευση ή τη ματαίωση όταν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, μήπως χρειάζεται να μάθουμε να βάζουμε όρια στην απαιτητικότητα απ’ όπου κι αν προέρχεται;

Μήπως πολλοί άνθρωποι νιώθουν εγκλωβισμένοι στη σημερινή εποχή;

Τι σημαίνει εγκλωβισμένος άνθρωπος; Σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης εγκλωβισμένος είναι αυτός που είναι αποκλεισμένος ή περιορισμένος σε έναν στενό χώρο και δεν έχει έξοδο διαφυγής. Στη σημερινή εποχή αυτή η αίσθηση –γιατί περί αίσθησης μιλάμε όταν αναφερόμαστε σε αυτό, στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει– έχει πάρει μορφή επιδημίας.

Όλα αυτά συμβαίνουν τις περισσότερες φορές μόνο μέσα στο κεφάλι μας. Οι σκέψεις  μας σκηνοθετούν την καθημερινότητά μας κι εμείς δεν τολμάμε να το σταματήσουμε για να μην αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Χρειάζεται να παρέμβουμε συνειδητά και να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ερμηνεύουμε γεγονότα και καταστάσεις που μας προκαλούν αυτά τα συναισθήματα. Ο τρόπος που αντιδρούμε καθορίζει και το πώς βιώνουμε την πραγματικότητά μας.

Ποιες λύσεις θα προτείνατε σε όσους νιώθουν ότι είναι εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση ή συνθήκη;

Με έμφαση στο «εδώ και τώρα» θα εξασκηθούμε στη μείωση της απαιτητικότητας, την επίγνωση και τη συνειδητοποίηση της ατομικής ευθύνης για την ομαλότερη εκδήλωση των συναισθημάτων μας.

Η αποδοχή δεν σημαίνει συμβιβασμό. Η διαπραγμάτευση με τον εαυτό μας αποτελεί βασική προϋπόθεση και σε σημαντικό βαθμό καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας – θεμελιώδης δεξιότητα για την επίτευξη της εσωτερικής αρμονίας και της ευτυχίας. Άλλωστε τα καλύτερα αποτελέσματα, οι δυνατότερες σχέσεις και οι βαθύτερες ανταμοιβές στη ζωή προέρχονται από την αποδοχή και τη βαθύτερη κατανόηση του εαυτού.

Κατανοώντας την ιδιομορφία μας, τα όριά μας και τη λειτουργία των αισθήσεών μας, συνδεόμαστε καλύτερα με την εσωτερικότητά μας και αποκαθιστούμε την ισορροπία μέσα μας.

Η σημερινή κοινωνία ζητά πολλά από τους ανθρώπους;

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και ως τέτοιο χρειάζεται να αλληλεπιδρά μέσα στο περιβάλλον όπου ζει και αναπτύσσεται. Η αίσθηση του ανήκειν είναι βιωματική ανάγκη, καθοριστική για την αναζήτηση και την εύρεση του νοήματος στη ζωή μας.

Το πώς επιλέγουμε να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας αυτή ανήκοντας σε συγκεκριμένες ομάδες ή συστήματα προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη στάση ζωής, τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τις ποιότητες και τις αρετές που χρειάζεται να καλλιεργήσουμε ατομικά ή συλλογικά. Συνειδητά ή ασυνείδητα μας κατευθύνει σε συγκεκριμένα πρότυπα ταύτισης, μίμησης ή επιρροής.

Η οικογένεια, οι συγγενείς, η εργασία, οι συνάδελφοι, οι σημαντικοί άλλοι, οι σχέσεις μας, οι φίλοι μας, το περιβάλλον μας αλλά και τα γκρουπ των κοινωνικών μέσων δικτύωσης που επιλέγουμε είναι συνήθως τα πρότυπα ταύτισης, μίμησης ή επιρροής.

Στον βαθμό που ο αυθεντικός εαυτός μας δεν παραμερίζεται και δεν καπελώνεται σε δήθεν ρόλους η αυτοπεποίθηση και η αυτοαποδοχή παραμένουν ακλόνητες. Όταν νιώθουμε επάρκεια και ισορροπία, έχουμε καλύτερη σύνδεση με την εσωτερικότητά μας, βιώνουμε την αίσθηση της προσφοράς και της ευτυχίας συχνότερα, και αυτό αντανακλά συνολικότερα στην υγεία μας.

Πώς μπορούμε  να επιτύχουμε τους στόχους που βάζουμε; Είναι προτιμότερο να βάζουμε έναν κάθε φορά;

Τα βασικά συστατικά της επιτυχίας είναι η ισχυρή θέληση, η βούληση και η πίστη στον εαυτό. Αν προσθέσουμε το πάθος ως καταλύτη, την αυτεπίγνωση ως καύσιμο γνώσης και το mindset ως πλαίσιο-αντιδραστήρα, τότε θα έχουμε, κατά την άποψή μου, εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αν ο προσανατολισμός και η κατεύθυνση είναι σωστά επιλεγμένα, τότε μόνο έχει αξία και νόημα η ταχύτητα. «Κανείς δεν πάει πουθενά γρήγορα…»

Πρέπει τα συναισθήματα μας να τα «ακούμε» σε σχέση με τις απαιτητικές μερικές φορές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε στηνεργασία και σε κοινωνικές συναναστροφές;

Αν νιώθετε ότι έχετε καταβληθεί, αποθαρρυνθεί, εξαντληθεί από τον φόρτο της εργασίας και αισθάνεστε αποπροσανατολισμένοι, είστε αποκομμένοι, βαριεστημένοι και δεν βρίσκετε νόημα ή ικανοποίηση από τη συμβολή σας στην εργασία ή κάπου αλλού, το κίνητρο και η αυτενέργειά σας αρχίζουν να φθίνουν, χρειάζεται να ανασκουμπωθείτε, να πατήσετε ξανά γερά στα πόδια σας, χρειάζεται να πάρετε πίσω όλη τη χαμένη σας ενέργεια, χρειάζεται να νιώσετε και πάλι ισχυροί, αποδοτικοί και περισσότερο θετικοί αλλά δεν ξέρετε πώς, τότε χρειάζεται να στρέψετε πιο εσωτερικά την προσοχή σας.

Είμαστε κάτι περισσότερο από τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Ό,τι προσδιορίζει την ύπαρξή μας είναι αποτυπωμένο στο σώμα μας. Το σώμα μας αφηγείται την ιστορία μας. Η νοοτροπία, οι επιλογές, οι παραδοχές, οι συνήθειες και οι τρόποι με τους οποίους πορευόμαστε αποτυπώνονται διαχρονικά στη σωματική μας λειτουργία και διαμορφώνουν αυτό που κάθε φορά είμαστε.

Η κα Ειρήνη Νικολαΐδου σε συνεργασία με την ProSeminars θα πραγματοποιήσει διήμερο διαδραστικό coaching masterclass στη Θεσσαλονίκη στις 28 και τις 29 Σεπτεμβρίου και στην Αθήνα στις 10 και τις 11 Οκτώβριου.

Πληροφορίες για το διαδραστικό coaching masterclass 

Η σχέση με τον εαυτό, η αυτοαντίληψη,η αντίληψη της πραγματικότητας, η αποδοχή μέσα από τους σημαντικούς άλλους, η αυτονομία, ο αυθορμητισμός και η αναγνώριση των ορίων και της ευαλωτότητας είναι μόνο κάποια από τα ζητήματα που θα προσεγγιστούν. 

Στο σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα μάθουν να αποδέχονται την αλήθεια τους και να διαπραγματεύονται με τον εαυτό τους για να πετύχουν μεγαλύτερους στόχους, διατηρώντας ταυτόχρονα εσωτερική ακεραιότητα με πολλαπλά οφέλη.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn