sms108.jpg

 

Όσοι βρίσκονταν χθες στη Σύρο έλαβαν στις 12 το μεσημέρι ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό τους από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στο SMS αναγραφόταν ότι πρόκειται για «δοκιμαστικό μήνυμα του νέου εθνικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και δεν απαιτείται καμιά ενέργεια από εσάς».

Η άσκηση αποστολής SMS για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μέχρις ότου λειτουργήσει εξ ολοκλήρου το σύστημα 112 έγινε παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος δήλωσε ότι «τόσο η άσκηση του SMS όσο και η άσκηση του CBS (αποστολή μηνυμάτων εκπομπής κυψέλης) του 112 ήταν επιτυχείς. Το πρωτοποριακό σύστημα 112 θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του έτους.

Όταν ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πριν από 17 ημέρες, είχε ζητήσει και μια ενδιάμεση λύση μέχρι το σύστημα να είναι λειτουργικό. «Σήμερα το τεχνολογικό σκέλος αυτής της λύσης, δηλαδή να μπορούμε να στείλουμε SMS σε περιοχές όπου έχουν πρόβλημα, είναι σε πρώτη φάση λειτουργικό. Εκκρεμεί να γίνουν μια σειρά από πρόσθετες ενέργειες, αλλά θα είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος του ενός μήνα, ώστε να έχουμε αυτή την ενδιάμεση λύση στα χέρια μας», δήλωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος δε στις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι, όπου χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές, τόνισε ότι «το ελάχιστο το οποίο η Πολιτεία χρωστά στους Έλληνες πολίτες είναι να μπορέσει να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε όλες τις κρίσεις πολιτικής προστασίας, αλλά οφείλουμε να κάνουμε το βέλτιστο».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «είμαστε στην αρχή μιας προσπάθειας, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, τις επόμενες μέρες θα εκπαιδευτεί και αναγκαίο προσωπικό, ώστε στις 10 Αυγούστου, έναν μήνα μετά την ημερομηνία που ζήτησε ο πρωθυπουργός την εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης, να είμαστε λειτουργικοί ως πιλοτική εφαρμογή μέχρι το τέλος του χρόνου, όταν θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία του 112, και θα πρέπει να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα της νέας εποχής με σεβασμό στην ασφάλεια και την προστασία του κάθε πολίτη. Συνεχίζουμε με σκληρή δουλειά και σκληρή προσπάθεια».

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι στόχος τους είναι να αισθανθεί κι ο τελευταίος πολίτης σε όλη τη χώρα ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι παρούσα και το κομμάτι που αφορά την ασφάλεια των πολιτών «είναι προτεραιότητα και στοίχημα ζωής για όλους μας».

Να υπενθυμίσουμε ότι η ενδιάμεση λύση με SMS έρχεται να καλύψει την αδυναμία ορισμένων συσκευών να λάβουν μηνύματα εκπομπής κυψέλης (CBS). Αντί για την προαναφερθείσα λειτουργία του 112, η ενδιάμεση λύση θα αποστέλλει συμβατικά μηνύματα SMS. Κατόπιν συνεννόησης με τους παρόχους η χώρα χωρίστηκε σε γεωγραφικές περιοχές με σκοπό οι κεραίες κάθε περιοχής να είναι έτοιμες να στείλουν άμεσα μηνύματα σε όσες συσκευές βρίσκονται εντός της εμβέλειάς τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn