Huaweicfwto.jpg

Στις 15 Μαΐου η εταιρία Huawei μπαίνει στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ κατόπιν σχετικής εντολής του προέδρου Τραμπ. Λίγες μέρες αργότερα η Google ανακοινώνει ότι «το Google Play και οι δυνατότητες προστασίας του Google Play Protect θα συνεχίσουν να προσφέρονται σε συσκευές Huawei. Η Huawei θα μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο τη δημόσια έκδοση του Android και δεν θα έχει πρόσβαση σε δικές μας εφαρμογές και υπηρεσίες». Η Intel και η Qualcomm μια μέρα αργότερα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, ευθυγραμμίζονται και αυτές με την απόφαση της Google.

Η απάντηση της Huawei είναι η εξής: «Η εταιρία μας κατασκευάζει ένα εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα μόνο σε περίπτωση που χρειαστεί, όμως θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να λειτουργούμε στα οικοσυστήματα της Microsoft και της Google».

«Έχουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα για να αναπτύξουμε μια εναλλακτική λύση. Θα προτιμούσαμε να συνεργαστούμε με το Android, αλλά, αν δεν συμβεί στο μέλλον, έχουμε αυτή τη λύση, που πιστεύουμε ότι θα ευχαριστήσει τους πελάτες μας», δηλώνει ο JeremyThompson, αντιπρόεδρος της εταιρίας στη Βρετάνια.

Στις 20 Μαΐου το Τμήμα Εμπορίου των ΗΠΑ εκδίδει προσωρινή άδεια που επιτρέπει στη Huawei να διατηρήσει τα τρέχοντα προϊόντα της στη χώρα. Η άδεια λήγει στις 19 Αυγούστου οπότε και ενεργοποιείται ουσιαστικά την απαγόρευση.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την Google για να μάθουμε πώς μπορεί να χειριστεί η Huawei την κατάσταση και τον αντίκτυπο από την απόφαση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ», δηλώνει ο Abraham Liu, εκπρόσωπος της εταιρίας, λίγες μέρες αργότερα.

24 Μαΐου: Η ένωση SD επιβεβαιώνει ότι συμμορφώνεται με την εντολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ και απαγορεύει στη Huawei τη συμμετοχή της σε αυτή. Αυτό δεν επηρεάζει τα τρέχοντα smartphones της Huawei, αλλά μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στις μελλοντικές συσκευές. Η Huawei επίσης απομακρύνεται από τη Wi-Fi Alliance.

«Η Wi-Fi Alliance συμμορφώνεται πλήρως με την πρόσφατη διαταγή του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ χωρίς να αφαιρέσει την ιδιότητα του μέλους της Huawei Technologies. Η Wi-Fi Alliance έχει περιορίσει τη συμμετοχή της Huawei Technologies σε δραστηριότητες που καλύπτονται από την εντολή», δηλώνει ο εκπρόσωπός της.

28 Μαΐου: Η Huawei υποβάλλει μήνυση ισχυριζόμενη ότι με την απαγόρευση στην εταιρία να συνεργάζεται με άλλες εταιρίες με έδρα τις ΗΠΑ παραβιάζεται το αμερικανικό Σύνταγμα,σύμφωνα με το οποίο το Κογκρέσο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει νόμους εναντίον στοχευμένων υποκειμένων. Η Huawei θεωρεί ότι η απαγόρευση που της επιβλήθηκε παραβιάζει αυτή τη ρήτρα.

31 Μαΐου: Η Κίνα απειλεί να δημιουργήσει τη δική της «μαύρη λίστα» για να συμπεριλάβει σε αυτήν αμερικανικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με τους «Financial Times», η Huawei υποχρεώνει τους υπαλλήλους της να ακυρώσουν επαφές με Αμερικανούς τεχνικούς. Επίσης στέλνει πίσω Αμερικανούς πολίτες που εργάστηκαν σε ερευνητικά και αναπτυξιακά projects.

6 Ιουνίου: Η εταιρία αναφέρει ότι  θα κατασκευάσει ένα δίκτυο 5G για τον μεγαλύτερο αερομεταφορέα της Ρωσίας και τη ρωσική τηλεφωνία MTS. Ο αερομεταφορέας διαθέτει 78 εκατ. συνδρομητές και κατέχει το 31% της ρωσικής αγοράς.

7 Ιουνίου: Σύμφωνα με το Reuters, το Facebook δεν θα επιτρέψει πλέον στη Huawei να εγκαταστήσει οποιαδήποτε από τις εφαρμογές Facebook, Instagram και What’s App στα smartphones της.

12 Ιουνίου: Ο CEO της Huawei Richard Yu δηλώνει στο CNBC ότι ο επερχόμενος φορητός υπολογιστής MateBook έχει τεθεί σε παρατεταμένη αναμονή. Επίσης το Huawei Mate X, η πρώτη αναδιπλούμενη συσκευή της εταιρίας, λανσάρεται καθυστερημένα.Η Huawei αποκλείεται από τη χρήση του Android προς το παρόν.

17 Ιουνίου: Ο διευθύνων σύμβουλος της Huawei Ren Zhengfei δηλώνει: «Τα έσοδά μας θα μειωθούν κατά περίπου 30 δισ. δολάρια με βάση τις προβλέψεις. Έτσι, τα έσοδα από τις πωλήσεις φέτος και εντεύθεν θα είναι περίπου 100 δισ. δολάρια». Το Bloomberg αναφέρει δε ότι η Huawei αναμένει οι διεθνείς πωλήσεις smartphones να μειωθούν κατά 40% έως 60% λόγω της απαγόρευσης.

20 Ιουνίου: Τα τηλέφωνα Huawei και Honor επιβεβαιώνεται ότι θα πάρουν το Android Q. Όμως η FedEx αρνείται να παραδώσει ένα πακέτο με smartphone της Huawei σε Αμερικανό παραλήπτη.

29 Ιουνίου: Ο Τραμπ ανακοινώνει κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας ότι θα υπάρξει μερική άρση της απαγόρευσης. Οι αμερικανικές εταιρίες θα μπορούν να συνεργαστούν ξανά με τη Huawei, δηλώνει χωρίς να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

3 Ιουλίου:Το Τμήμα Εμπορίου εξακολουθεί να κατατάσσει στη «μαύρη λίστα» τη Huawei, αν και ο πρόεδρος Tραμπ έχει δηλώσει ότι ορισμένες ρήτρες της απαγόρευσης θα αρθούν.

5 Ιουλίου: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει κινήσεις για να απορρίψει την αγωγή της Huawei, σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση στην εταιρία να συνεργάζεται με άλλες εταιρίες με έδρα τις ΗΠΑ είναι παράνομη.

Απώτερος στόχος του Λευκού Οίκου ήταν μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G20 ο Τραμπ συμφώνησε να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις, που είχαν παγώσει για μήνες, με τον Κινέζο ομόλογό τουΣι Τζινπίνγκ, με αποτέλεσμα για πολλούς την αλλαγή στάσης του Λευκού Οίκου απέναντι στη Huawei.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn