koinwnia-2907.jpg

 

Ως ένα ακόμα σήμα κινδύνου υποδέχονται οι ειδικοί το νέο κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο. Αυτό που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα δεν είναι μόνο η ταχύτητα με την οποία εκδηλώνεται το φαινόμενο της υπερθέρμανσης αλλά και το εύρος: μολονότι υπήρχαν και στην προβιομηχανική εποχή περίοδοι υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών, ποτέ το φαινόμενο δεν είχε εκδηλωθεί συγχρόνως σχεδόν στο σύνολο των περιοχών του πλανήτη.

Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα συμπεράσματα ομάδας Γάλλων παλαιοκλιματολόγων, οι οποίοι με βάση μελέτη 700 κλιματικών δεικτών συμφώνησαν πως η Γη ζει την πιο θερμή περίοδό της τα τελευταία 2000 χρόνια. «Η εκτίμηση αυτή είναι πιθανότατα σωστή», σημειώνει ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καύσωνας αυτός είναι ανάλογος καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το 2003 και λίγο πιο δυνατός από τον καύσωνα του 2010. «Αυτό που παρατηρούμε είναι πως η συχνότητά τους αυξάνει μέσα στα χρόνια, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το φαινόμενο συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της συχνότητας του φαινομένου είναι ανάλογη με την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου. Το ευτύχημα τουλάχιστον είναι πως τα θύματα μειώνονται», αναφέρει ο καθηγητής κ. Ζερεφός, υπενθυμίζοντας ότι στον μεγάλο καύσωνα του 2003 είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 60.000 άνθρωποι.

Σε αυτή την πιο θερμή περίοδο των τελευταίων 2000 χρόνων ο υδράργυρος έφτασε τους 42,6 βαθμούς στη Γερμανία, και πιο συγκεκριμένα στο Λίνγκεν της Κάτω Σαξονίας, ενώ στο Παρίσι η θερμοκρασία άγγιξε τους 42 βαθμούς, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 40,4 βαθμών του μακρινού 1947.

Πόσες είναι όμως οι πιθανότητες να δούμε ανάλογα φαινόμενα και στη χώρα μας; Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, κανένας δεν μπορεί να ξέρει πότε θα πλήξει ένας τέτοιος καύσωνας την Ελλάδα. «Πέρυσι δεν είχαμε καύσωνες, φέτος μπορεί να έχουμε. Δεν υπάρχουν εποχικά μοντέλα πρόβλεψης που να είναι αξιόπιστα», εξηγεί.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μιχάλης Πετράκης επισημαίνει ότι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη η εκδήλωση του φαινομένου και στη δική μας περιοχή. «Κλιματολογικές προβλέψεις δεν μπορούμε να έχουμε. Οι προβλέψεις είναι μόνο μετεωρολογικές και για πέντε με έξι μέρες. Ωστόσο η αστάθεια στην ατμόσφαιρα που χτυπά αυτή τη στιγμή την Ευρώπη δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα χτυπήσει και την Ελλάδα. Το φαινόμενο δεν θα εκδηλώνεται μόνο πιο συχνά, αλλά και με όλο πιο ακραίο τρόπο», συμπληρώνει.

Άραγε αυτό σημαίνει ότι, εάν οι καύσωνες στη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, στη Νότια θα ξεπεράσουν ενδεχομένως ακόμα και τους 45; «Μελέτες έχουν δείξει πως το κλίμα της Ελλάδας θα μοιάσει με αυτό της Λιβύης. Η Βρετανία μπορεί να έχει ένα κλίμα ανάλογο με αυτό του Μαρακές. Όχι αύριο, αλλά σε βάθος χρόνου θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτό που ξέρουμε ως μεσογειακό κλίμα», απαντά ο κ. Πετράκης.

«Οι πόλεις», προσθέτει, «έχουν ανάγκη από τη βραδινή δροσιά. Όλη την ημέρα ψήνονται στον ήλιο, το βράδυ περιμένουν ένα μελτέμι για να αναπνεύσουν, αλλιώς έχουν τελειώσει». Το πρόβλημα ωστόσο δεν αφορά μόνο τα αστικά κέντρα. «Κοιτάξτε τι γίνεται στο Αιγαίο. Το οικοσύστημα καταρρέει. Σε είκοσι χρόνια δεν θα υπάρχουν ψάρια σε αυτή τη θάλασσα».

Ο ίδιος αναφέρει, τέλος, ότι, σε ποσοστό που φτάνει το 95%, το φαινόμενο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, που συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Στο ίδιο συμπέρασμα έχει καταλήξει πλέον το 99% των επιστημόνων διεθνώς. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση του φαινομένου από τη μείωση των καύσεων», τονίζει. «Οι μεγάλοι ρυπαντές, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, πρέπει να πάψουν να είναι και οι μεγάλοι αρνητές. Πρέπει να βρεθεί ένα κοινό έδαφος για να αναληφθεί από κοινού δράση».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn