climate.jpg

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει πολλούς ακτιβιστές αλλά και οργανώσεις σε όλο τον πλανήτη.

Πριν από λίγους μήνες πολλοί εκπρόσωποι της μουσικής βιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν θέση για την αντιμετώπισή της, δημιουργώντας την οργάνωση Music Declares Emergency (MDE), δηλαδή «Η Μουσική Κηρύσσει Έκτακτη Ανάγκη». Ο στόχος της MDE είναι να καταστεί η μουσική βιομηχανία οικολογικά βιώσιμη, συμβάλλοντας παράλληλα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η πιο γνωστή ακτιβίστρια παγκοσμίως είναι η έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ. Κάθε Παρασκευή από τον Αύγουστο του 2018 δεν πηγαίνει σχολείο αλλά στη σουηδική Βουλή στη Στοκχόλμη, όπου διαμαρτύρεται για την κλιματική αλλαγή. Έχει προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης το 2019 και έχει δημιουργήσει το μαθητικό κίνημα «School Strike 4 Climate», πλέον γνωστό και στα κοινωνικά δίκτυα ως #FridaysForFuture και @FridaysForFuture.

Στη Γερμάνια, στη Γαλλία, στην Αγγλία και στη Σουηδία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, οι μαθητές έχουν πλέον ενεργό ρολό στη διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή με σχολικές απεργίες, πορείες και διαδηλώσεις.

Ο όρος «κλιματική αλλαγή» αναφέρεται στη μεταβολή του κλίματος και των μετεωρολογικών συνθηκών. Οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες και έχει θερμούς υποστηρικτές αλλά και σφοδρούς πολέμιους, οι οποίοι δεν θεωρούν ότι το φαινόμενο αυτό προκαλείται εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn