Ο κλιματισμός απασχολούσε τους ανθρώπους από τα χρόνια της αρχαιότητας. Στην αρχαία Αίγυπτο, στα παράθυρα των σπιτιών τοποθετούσαν καλάμια, τα οποία έλουζαν με νερό, ώστε με την εξάτμισή του να χαμηλώσει η θερμοκρασία στον χώρο. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν κατασκευάσει ολοκληρωμένο σύστημα: μέσα στους τοίχους των σπιτιών έτρεχε νερό από τα υδραγωγεία των πόλεων. Επίσης οι Πέρσες χρησιμοποιούσαν δεξαμενές νερού για τον σκοπό αυτό.
Στην Κίνα κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Χαν ο εφευρέτης Ding Huan κατασκεύασε τον πρώτο ανεμιστήρα. Λειτουργούσε με ανθρώπινη παρέμβαση προς ανακούφιση κυρίως των μελών της βασιλικής οικογένειας. Πολύ αργότερα, επί της βασιλείας του αυτοκράτορα Xuanzong της Δυναστείας των Τανγκ, δομήθηκε ένας ψυχρός θάλαμος στο αυτοκρατορικό παλάτι. Ο Tang Yulin αναφέρει ότι ήταν κλειστός χώρος με ανεμιστήρες που κινούνταν με τη δύναμη του νερού. Στην επόμενη δυναστεία, τη Δυναστεία των Σονγκ, λέγεται ότι γινόταν πλέον ευρεία χρήση ανεμιστήρων στο παλάτι.
Στη μακρινή Ινδία το πρώτο κλιματιστικό που χρησιμοποιήθηκε για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας των εσωτερικών χώρων ήδη από τον 6ο αι. π.Χ. ήταν το περίφημο punkah, το οποίο ήταν ένα είδος βεντάλιας-ανεμιστήρα που κρεμόταν από το ταβάνι.
Σήμερα η αρχιτεκτονική εταιρία T3 Architecture Asia αξιοποιεί τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική στις κατασκευές της, εξασφαλίζοντας στα κτίρια σταθερή θερμοκρασία (22 βαθμούς Κελσίου) όλες τις εποχές του χρόνου. Η εταιρία λειτουργεί στο Βιετνάμ και στη Γαλλία, όπου είναι τα γραφεία της.
Η χρήση αυτού του είδους της αρχιτεκτονικής εφαρμοζόταν πριν από τον 20ο αιώνα σε παραδοσιακά κινεζικά και ισπανικά σπίτια, όμως εξέλειψε λόγω της ανάγκης μαζικής κατασκευής κτιρίων με χαμηλότερο κόστος και για μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες.
Ο Τσαρλς Γκαλαβαρντίν (Charles Gallavardin), ιδρυτής της εταιρίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNN εξηγεί ότι οι υπαίθριοι διάδρομοι, οι αεριζόμενες στέγες, η μόνωση από υαλοβάμβακα και η χρήση φυσικών υλικών προσφέρουν σε έναν χώρο φυσικό φωτισμό και αέρα. Με κριτήρια όπως η τοπογραφία, το κλίμα, η βλάστηση της περιοχής και ο προσανατολισμός του κτιρίου η βιοκλιματική αρχιτεκτονική δίνει λύσεις ακόμα και στους πιο θερμούς μήνες του χρόνου.
Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr