koinwnia_0107.jpg

 

Ξεκίνησαν ένα απόγευμα πίνοντας καφέ και συζητώντας για το πώς θα μπορούσαν να βελτιώσουν εθελοντικά την εικόνα της πόλης τους. Σκέφτηκαν χρώματα και πινέλα σαν αυτά που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους για να στολίσουν μικρές γωνιές στα σπίτια τους και στις αυλές τους. Αποφάσισαν λοιπόν να μεγαλώσουν τις αυλές τους και μετά τέσσερα χρόνια οι επτά κυρίες από τη Νέα Αλικαρνασσό του Ηρακλείου με την εθελοντική ομάδα «Ζω – Δρω» έχουν καταφέρει να λούσουν με τα χρώματά τους αρκετές γωνιές της πόλης.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Γωγώ Πιλάτου, μέλος της ομάδας: «Επτά γυναίκες και φίλες είπαμε τη φροντίδα που δείχνουμε για το σπίτι μας να τη μετατρέψουμε και σε φροντίδα για τη γειτονιά, την περιοχή, την πόλη μας, έτσι ώστε να υπάρξει μια αλλαγή που θα ομορφύνει την καθημερινότητα τη δική μας και πολλών συμπολιτών μας. Αυτό βέβαια θα είχε και ένα επιπλέον όφελος: το μήνυμα του εθελοντισμού να περάσει έμπρακτα πλέον στα παιδιά μας και εν γένει στην κοινωνία».

Οι επτά κυρίες έπιασαν πινέλα και χρώματα και άρχισαν τη δουλειά, με πρώτο σημείο το Πάρκο «Ελπίδα» επί των οδών Σταδίου και Μικράς Ασίας στη Νέα Αλικαρνασσό. «Ήταν αλάνα με μπάζα και σκουπίδια, που με τη βοήθεια του Δήμου, της ΔΕΠΑΝΑΛ, μαθητών του ΕΠΑ.Λ. και του ΓΕ.Λ. της περιοχής, της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και εθελοντών καθαρίστηκε και δενδροφυτεύτηκε και τώρα είναι ένα όμορφο πάρκο που περιποιούνται οι περίοικοι», εξήγησε η κα Νεκταρία Ζερβάκη, μέλος της ομάδας, που μετρά πλέον 17 δράσεις.

Μεταξύ των σημείων που έχουν φροντίσει να αλλάξουν όψη είναι ο εξωτερικός χώρος του κλειστού γυμναστηρίου «Μελίνα Μερκούρη» στη Νέα Αλικαρνασσό, ο χώρος του πρώην ΚΑΡΤ, ένας τοίχος στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου στο Καρνάγιο, τοιχίο επί της λεωφόρου Ικάρου, ο τοίχος περίφραξης του αεροδρομίου επί της οδού Σταδίου, η πρόσοψη στο ΚΑΠΗ-ΚΗΦΗ Ν. Αλικαρνασσού, προαύλια σχολείων και κάδοι απορριμμάτων.

Τελευταία δράση τους ο τοίχος στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου στο ύψος της Τρυπητής, συνολικής επιφάνειας περίπου 450 τ.μ. «Με την άδεια και τη συνεργασία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, δύο ζωγράφων και άλλων εθελοντών ο για πολλά χρόνια αδιάφορος τοίχος πήρε ζωή και πλέον οι περαστικοί βλέπουν μια όμορφη εικόνα δίπλα τους κάθε φορά που περνούν από εκεί», ανέφερε η κα Μεθοδία Ματαλλιωτάκη, επίσης μέλος της ομάδας.

Εκτός από τις πινελιές τους, οι γυναίκες της Ζω – Δρω συμμετέχουν σε φιλανθρωπικές δράσεις, ενώ από δική τους πρόταση η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου προχώρησε στη δημιουργία του Πάρκου «Ηράκλειτος». «Είναι ένα πάρκο με αμφιθέατρο, που ήδη χρησιμοποιείται από το διπλανό γυμνάσιο. Αυτό βοήθησε στο να γίνονται κάποια μαθήματα πλέον και εκτός τάξης. Είναι υπέροχο να βλέπεις τα παιδιά μέσα στον χώρο, που έχει φυτευτεί από μαθητές με δέντρα και ποικίλα άλλα φυτά. Η συμβολή στη διεύρυνση μιας ομάδας που σκέφτεται και λειτουργεί με γνώμονα τον εθελοντισμό είναι κάτι πολύ σπουδαίο», τόνισε η κα Αντωνία Τσαγκαράκη, από τα ιδρυτικά μέλη της Ζω – Δρω.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn