epikairothta-0107.jpg

 

Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την οποία θα εγκαινιάσει ο ειδικός τομεακός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Ο κ. Κουρμούσης έχει δηλώσει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα αφορά 180.000 σπίτια που μπορούν να διασωθούν. Μέσω αυτής ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να βρει την επιδότηση του δημοσίου, η οποία δύναται να ανέρχεται στο 50% της δόσης.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η αντικειμενική αξία του σπιτιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα τα 36.000 ευρώ.

Περίπου έναν μήνα, σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, μετά την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα οι τράπεζες στις οποίες υπάρχουν τα κόκκινα δάνεια θα προτείνουν μια ευνοϊκή ρύθμιση. Στη συνέχεια ο πολίτης θα έχει έναν μήνα να αποφασίσει κατά πόσο επιθυμεί να υπαχθεί σε αυτή, υπογράφει τη σχετική σύμβαση και ξεκινά η διαδικασία της επιδότησης. Μέσα σε έναν μήνα θα ξεκινά και η καταβολή της επιδότησης των μηνιαίων δόσεων έως 25 χρόνια.

Μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Σε σεμινάριο της Ειδικής Γραμματείας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα οι ομιλητές ανέφεραν ότι η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει έναν θησαυρό πληροφοριών για τους δανειολήπτες, όπως φορολογικά, περιουσιακά, οικογενειακά και άλλα στοιχεία. Για πρώτη φορά οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους πλήρη και συγκεντρωμένα στοιχεία για τους οφειλέτες με χρέη σε καθυστέρηση. Επιπλέον, όπως ειπώθηκε, όσοι αιτούνται ευνοϊκή ρύθμιση εμπίπτουν και στην Αρχή Τραπεζικού Απορρήτου, η οποία θεσμοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Αναλυτικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ειδικές κατηγορίες ένταξης, παραδείγματα και λοιπές πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ηλεκτρονική σελίδα της Ειδικής Γραμματείας http://www.keyd.gov.gr/iframe_page/.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn