tsigaro_2806.jpg

Ενημερωτικές δράσεις προς το κοινό για τους κινδύνους που εγκυμονούνται από το κάπνισμα, αλλά και βοήθεια για τη διακοπή της βλαβερής συνήθειας παρέχει το κέντρο πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «Πυξίδα» στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του κέντρου ενεργοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα επίσης ομάδες υποστήριξης πολιτών και για τους Δήμους Λαγκαδά και Βόλβης ήδη από το 2009. «Συνήθως συμμετέχουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που είτε έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας είτε φοβούνται μήπως αντιμετωπίσουν στο προσεχές μέλλον», αναφέρει η Κική Φυλακτού, κοινωνική ανθρωπολόγος του κέντρου.

Οι ομάδες κινητοποιούν τους ενδιαφερόμενους ενισχύοντας τα κίνητρά τους για να κόψουν το κάπνισμα. Ορίζεται μια προσωπική ημερομηνία διακοπής για τον καθένα και μέσω της συζήτησης, αποδομώντας πλήρως τον βραχνά του τσιγάρου, καταφέρνουν να ενεργοποιήσουν κατάλληλα τους καπνιστές. «Είναι σημαντικό να προσπαθήσεις, έστω κι αν αποτύχεις στην αρχή. Το κάπνισμα είναι ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία του ανθρώπου», τονίζει η κα Φυλακτού. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια επιστημονική διευθύντρια του κέντρου κα Μαρία Κυριακίδου εξηγεί πως, μια και για τους καπνιστές το τσιγάρο έχει καθιερωθεί ως συνήθεια-εξάρτηση, χρειάζεται να βρεθούν τρόποι ώστε να αποσυνδεθεί από την καθημερινή ρουτίνα τους.

Τέλος, προκύπτει ότι αντιθέτως οι νέοι σήμερα προτιμούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, θεωρώντας το έως και ακίνδυνο, πολλές φορές επειδή το έχουν γνωρίσει από τις διαφημίσεις ως τρόπο απεξάρτησης, χωρίς να αντιλαμβάνονται την ουσιωδώς εξαρτησιογόνα φύση του. Το κέντρο «Πυξίδα» διενεργεί αντίστοιχες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και σε σχολεία.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn