lezanta-2706.jpg

Στις Βρυξέλλες, αγρότες από τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία διαδήλωσαν χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο καπέλο, στο οποίο είχαν τοποθετήσει πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ, και διεκδικώντας επιδοτήσεις ίσες με αυτές που λαμβάνουν άλλες χώρες. Στη Μαδρίτη, γεωργοί και κτηνοτρόφοι ντύθηκαν με στολές αγελάδων και διαμαρτυρήθηκαν για περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις. Στη Μόσχα, συγγραφείς που αντιτίθενται στον Πούτιν προσκάλεσαν πριν λίγα χρόνια τους πολίτες σ’ έναν περίπατο ειρηνικό και σιωπηλό ανάμεσα στα μνημεία δύο μεγάλων της ρωσικής λογοτεχνίας –του Αλεξάντρ Πούσκιν και του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ–, ύστερα από τη βίαιη αστυνομική καταστολή μιας διαδήλωσης της αντιπολίτευσης.

Οι διεκδικήσεις για μια καλύτερη ζωή σε όλο τον κόσμο αναζωπυρώνονται συχνά πυκνά. Συνήθως οι διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους με πλακάτ και συνθήματα, ενώ σχεδόν πάντα τα αιτήματά τους παραπέμπονται στις καλένδες, αφού προηγουμένως πνιγούν σε δακρυγόνα, μπορεί και στο αίμα. Λιγότερο συχνά οι διεκδικήσεις μπορεί μεν να έχουν τα ίδια αποτελέσματα, αλλά διαφέρουν στον τρόπο έκφρασής τους, τόσο που εγγράφονται στις συνειδήσεις των ενσυνείδητων, ή απλώς τις θυμόμαστε τουλάχιστον για καιρό. 

Ο 18χρονος Όλι Νανκέροου, προφανώς ορμώμενος από την αισιοδοξία της ηλικίας του, ξεκίνησε τη διαμαρτυρία κατά του Τραμπ πριν καλά καλά ο Αμερικανός πρόεδρος πατήσει το πόδι του στη Γηραιά Αλβιώνα στις αρχές του μήνα. Σχημάτισε το μήνυμα «Climate change is real» (Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα) σ’ ένα χωράφι κοντά στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, όπου προσγειώθηκε το Air Force One του Τραμπ, με την ελπίδα να το δει καθώς θα έφτανε. Οι επίσημες αρχηγικές συναντήσεις έγιναν, η Βρετανία γέμισε διαδηλωτές, και ο Τραμπ, που έχει αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, αγρόν ηγόρασε. Άλλωστε, ως γνωστόν ο ίδιος λειτουργεί ως επιχειρηματίας και όχι ως αρχηγός κράτους, επομένως κανένα πρόβλημα δεν θα του δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, εξάλλου, ο κόσμος πορεύεται προς ένα «κλιματικό απαρτχάιντ», όπου οι πλούσιοι πληρώνουν για να γλιτώσουν από τα χειρότερα αποτελέσματα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, ενώ οι φτωχοί επηρεάζονται στον μεγαλύτερο βαθμό. Και φυσικά τα υφίστανται με καταστροφικές συνέπειες. Κοινώς, όπως δήλωσε ο ειδικός εισηγητής του Οργανισμού Φίλιπ Άστον, «για παράδειγμα όταν το 2012 χτύπησε τη Νέα Υόρκη ο τυφώνας Σάντι, οι ευάλωτοι κάτοικοι της πόλης έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή παροχή υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας, ενώ τα κεντρικά γραφεία της Goldman Sachs προστατεύονταν από δεκάδες χιλιάδες δικούς τους αμμόσακους και ηλεκτρικό ρεύμα από τις γεννήτριες».

Τα είκοσι αναπηρικά αμαξίδια με την πινακίδα «Επιστρέφω σε 5 λεπτά» που στάθμευσαν στις αρχές του μήνα στη Λεωφόρο Νίκης στη Θεσσαλονίκη ήταν μια από τις πιο εύγλωττες και πρωτότυπες μορφές διαμαρτυρίας, στοχεύοντας στην αναλγησία αμέτρητων οδηγών σε όλη τη χώρα που παρκάρουν παράνομα στις θέσεις που προορίζονται για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Ο νόμος ορίζει ότι οι πινακίδες Ρ71 και Ρ72 αφορούν αναπηρικές θέσεις στάθμευσης. Το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 200 ευρώ, ενώ επιπλέον αφαιρούνται οι πινακίδες κυκλοφορίας και προστίθενται 9 πόντοι στο Point system. Επίσης, για παράνομη στάση και στάθμευση σε χώρους ή σε ράμπες διάβασης ΑμεΑ το πρόστιμο είναι 150 ευρώ και 9 πόντοι Point System. Παρ’ όλα αυτά, οι παρανομίες καλά κρατούν.

Ντυμένοι από την κορυφή ως τα νύχια με απόκοσμα ρούχα στο χρώμα του ασημιού, και διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της πόλης με ύφος προσηλωμένο στη δι-εκδίκηση, οι ακτιβιστές με το όνομα Gestalten γέμισαν τους δρόμους του Αμβούργου με αργές κινήσεις και αμίλητοι. Παρίσταναν τα ζόμπι, τους ζωντανούς νεκρούς που μια μέρα πριν από τη σύνοδο των G20 του Ιουλίου 2017 ζητούσαν από τους ισχυρότερους ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του κόσμου μια πιο ανοιχτή και ισότιμη κοινωνία. Την επομένη, ημέρα της Συνόδου, περίπου 12.000 διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Welcome to Hell» (Καλώς ήρθατε στην Κόλαση). Η «Κόλαση» γέμισε εκατοντάδες τραυματίες.

Με ένα διαφορετικό μπλουζάκι επιχείρησε να εμφανιστεί η Sma Rag Da ως καλεσμένη στη «Φωλιά των Κου Κου», την τηλεοπτική εκπομπή που παρουσιάζουν ο Κρατερός Κατσούλης και η Κατερίνα Καραβάτου, σε μια άμεση παρέμβαση πολιτικού περιεχομένου. Η νεαρή τραγουδίστρια Σμαράγδα Αλεξανδρή (όπως είναι το πραγματικό της όνομα) φόρεσε ένα T-shirt που έγραφε «Οι εξορύξεις στην Ήπειρο είναι πολύ κακή ιδέα», μια και –όπως εξήγησε σε μεταγενέστερη ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– την είχαν καλέσει στην εκπομπή χάρη στη διασκευή της στο παραδοσιακό τραγούδι «Τσοπανάκος ήμουνα», της οποίας το βίντεο γυρίστηκε στα Τζουμέρκα. Η πολυεθνική Repsol και η Energean Oil & Gas έχουν αναλάβει την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή, σε μια έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που, όπως υποστηρίζει η Greenpeace, περιλαμβάνει ποτάμια, προστατευόμενες περιοχές και εθνικά πάρκα. Ήδη πραγματοποιούνται οι πρώτες έρευνες: γεώτρηση και τοποθέτηση εκρηκτικών σε βάθος μόλις λίγων μέτρων, για τις ανάγκες των σεισμικών ερευνών. Μόνο στα πρώτα 500 χιλιόμετρα θα γίνουν 11.500 τέτοιες εκρήξεις, που εκτός από την επιβάρυνση στο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και σεισμική δραστηριότητα. Η παρέμβαση της Sma Rag Da, αν και πολύ ευγενικά εκ μέρους των παρουσιαστών, έληξε άδοξα. Η τραγουδίστρια δεν φιλοξενήθηκε τελικά στην εκπομπή. Τα είπε όλα στη σχετική ανάρτησή της. Οι εξορύξεις αναμένεται να ξεκινήσουν, εκτός κι αν φέρουν αποτελέσματα άλλες, πολυπληθέστερες διαμαρτυρίες.

Κυβέλη Χατζηζήση

Δημοσιογράφος, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn