lez.jpg

Ο καφές είναι μια καθημερινή συνήθεια παγκοσμίως, ζεστός ή κρύος, μπορεί να καταναλωθεί κάθε εποχή και να μας συντροφεύει σε στιγμές χαλάρωσης αλλά και εν ώρα εργασίας.

Σύμφωνα με τον αναγνωρισμένο κριτή διεθνών και ελληνικών διαγωνισμών στην τέχνη και την τεχνική του καφέ και πιστοποιημένο εκπαιδευτή κ. Βαλάντη Λαμπριανίδη, υπάρχουν τρία συγκεκριμένα «κύματα» στη μακρόβια ιστορία της παραγωγής και της κατανάλωσης του καφέ: «Στο πρώτο κύμα ξεκινήσαμε να πίνουμε στιγμιαίο καφέ χωρίς να αναζητούμε την ακριβή προέλευση και τα ποιοτικά στοιχεία του. Στο δεύτερο ανέλαβαν δράση γνωστές εταιρίες όταν κατασκεύασαν τα πρώτα ροφήματα καφέ που περιλάμβαναν και πρόσθετα συστατικά, π.χ. ζάχαρη, γάλα, κρέμα γάλακτος. Στο τρίτο κύμα, που είναι και η τάση της σημερινής εποχής, είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κόσμου για την προέλευση, την ποιότητα, την ποικιλία και τα λοιπά χαρακτηριστικά του καφέ που θα επιλέξει να καταναλώσει».

«Σύμφωνα με έρευνες που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα έχει αποδειχτεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου οι φίλοι του καφέ καταναλώνουν κρύα ροφήματα καφέ σε ποσοστό 80%», αναφέρει ο κ. Λαμπριανίδης, συμπληρώνοντας ότι στο εξωτερικό προτιμούν τον ζεστό καφέ. Ενώ στην Ελλάδα ο καφές ταυτίζεται με την απόλαυση και την αφορμή για κοινωνική συνεύρεση, σε άλλες χώρες θεωρείται ένα κατ’ εξοχήν μέσο τόνωσης και ενίσχυσης της αποδοτικότητας / παραγωγικότητας.

Ο κ. Λαμπριανίδης προτρέπει τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή καφέ δουλεύοντας σε μαγαζιά ως barista να παρακολουθήσουν σεμινάρια εξειδικευμένων σχολών του κλάδου προκειμένου να έχουν πλήρη κατάρτιση και ολοκληρωμένες γνώσεις, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες του χώρου.

Αναφορικά με την καινούργια τάση στη βιομηχανία του καφέ ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρει: «Είναι η έρευνα πάνω στα γευστικά χαρακτηριστικά που μπορούν να διακριθούν στον καφέ φίλτρου. Ανάλογα με τη θερμοκρασία που παράγεται και σερβίρεται, το αφέψημα χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη γευστική πολυπλοκότητα, διαμορφώνοντας ένα νέο ευρύ πεδίο μελέτης του, αν και πάντα υπάρχει αδιάλειπτο ενδιαφέρον και για τον καφέ εσπρέσο και τις δυνατότητες του».

Πριν από λίγες εβδομάδες ο κ. Λαμπριανίδης εγκαινίασε το Specialty Coffee Shop «Valenio» στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ειδικεύεται σε εξαιρετικές ποικιλίες καφέ, ενώ στον πάνω όροφο του καφέ θα λειτουργήσει σύντομα ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου θα πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες και ειδικά σεμινάρια και workshops για επαγγελματίες του χώρου.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn