narkwtika-2106.jpg

 

Μία μέρα τον χρόνο η παγκόσμια κοινότητα γιορτάζει ό,τι τις υπόλοιπες 364 πενθεί. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου σηματοδοτείται από εκδηλώσεις, ενημέρωση, ευχολόγια, αλλά και διαπιστώσεις βοηθητικές για όσους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η χρήση ναρκωτικών, που καταντά τον άνθρωπο οστεώδη σκιά του εαυτού του.

Διεθνείς οργανισμοί, ευρωπαϊκοί σχεδιασμοί, προγράμματα απεξάρτησης, ψυχίατροι, ψυχοθεραπευτές και ψυχολόγοι, γονείς, αδέλφια, φίλοι και σύντροφοι, πάσχοντες, συμπάσχοντες και ευαισθητοποιημένοι πολίτες κάνουν το καλύτερό τους προκειμένου τοξικομανείς να σταθούν ξανά στα πόδια τους, μακριά από τα τραύματα της ψυχής και του κορμιού. Ωστόσο η πραγματικότητα σε σχέση με τα ναρκωτικά παραμένει σκληρή.

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2019 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών & Τοξικομανίας (EMCDDA):

  • Εκτιμήσεις που αφορούν την τελευταία χρονιά αναφέρουν πως η κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών από ενήλικες 15 έως 64 ετών κατανέμεται ως εξής: κάνναβη 24,7 εκατ. χρήστες, κοκαΐνη 3,9 εκατ., MDMA 2,6 εκατ., αµφεταµίνες 1,7 εκατ., οπιοειδή 1,3 εκατ.
  • Η κάνναβη είναι ένα από τα πλέον καθιερωμένα ναρκωτικά στην Ευρώπη.
  • Στο παρελθόν το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη ήταν συνυφασμένο με την ενέσιμη χρήση ηρωίνης. Τα ποσοστά αυτού του είδους χρήσης έχουν μειωθεί, ο δε αριθμός των πρόσφατα διαγνωσθέντων κρουσμάτων λοίμωξης από HIV που αποδίδονται στη χρήση ναρκωτικών κατ’ έτος έχει μειωθεί κατά σχεδόν 40% έναντι της προηγούμενης δεκαετίας.
  • Η ηρωίνη διατίθεται σε μεγάλες ποσότητες σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, γεγονός που διαπιστώνεται από την αύξηση της κατασχεθείσας ποσότητας ηρωίνης. Ταυτόχρονα η καθαρότητά της παραμένει σχετικά υψηλή και η τιμή της σχετικά χαμηλή.
  • Τα συνθετικά ναρκωτικά και η παραγωγή τους στο εσωτερικό της Ευρώπης έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό. Στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ε.Ε. για τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες αναφέρθηκαν περίπου 50 νέα συνθετικά οπιοειδή, ενώ 1 στους 5 χρήστες που ξεκινά θεραπεία ουσιοεξάρτησης από οπιοειδή δηλώνει σήμερα προβληματική χρήση συνθετικού οπιοειδούς και όχι ηρωίνης.
  • Οι παρεχόμενες υπηρεσίες για την αποτελεσματική μείωση βλάβης και την αποτελεσματική θεραπεία από τη χρήση οπιοειδών είναι αναποτελεσματικές ή ανεπαρκείς.
  • Την τελευταία πενταετία παρατηρείται συνολικά αύξηση των θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά, καθώς αναφέρονται αυξήσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 30 ετών.
  • Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών σπανίως συνδέονται με την κατανάλωση μίας και μόνης ουσίας.
  • Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, τόσο ο αριθμός κατασχέσεων όσο και οι κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης στην Ευρώπη είναι υψηλότεροι από κάθε άλλη εποχή στο παρελθόν.
  • Το 2017 στην Ευρώπη αναφέρθηκαν περισσότερες από 1,1 εκατ. κατασχέσεις παράνομων ουσιών. Οι περισσότερες αφορούσαν μικροποσότητες χρηστών. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής κατασχεθείσας ποσότητας ναρκωτικών προέρχεται από μικρό αριθμό κατασχέσεων μεγάλων φορτίων βάρους πολλών κιλών.
  • Η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είναι οι τρεις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό κατασχέσεων, που αντιπροσωπεύουν από κοινού πάνω από τα 2/3 του συνόλου των κατασχέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Οι άνδρες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών ανεξαρτήτως είδους. Η διαφορά αυτή επιτείνεται όταν πρόκειται για εντατικότερη ή συστηματικότερη χρήση.

Παρότι το πρόβλημα των ναρκωτικών φαίνεται πως είναι ακατόρθωτο να βρει οριστική και καθολική λύση, οι ιθύνοντες διερευνούν τον ανθρωπίνως δυνατό περιορισμό του. Σε συνέχεια της έκτακτης συνόδου του ΟΗΕ για το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών το 2016, τον επόμενο χρόνο προγραμματίζεται η τελική αξιολόγηση της εφαρμοζόμενης στρατηγικής της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά (2013-20).

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως επισημαίνεται στην Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2019 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών & Τοξικομανίας, δεσμεύτηκαν να επιτύχουν τους στόχους που εγκρίθηκαν στην Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, όπως να επιδιώξουν την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας μεταξύ των ατόμων που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ο ιός της ηπατίτιδας C εμφανίζει υψηλό επιπολασμό σε αυτό τον πληθυσμό, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά τα φάρμακα που διατίθενται για τη θεραπεία της λοίμωξης έχουν καταστήσει δυνατή την εξάλειψη του ιού.

Κυβέλη Χατζηζήση
Δημοσιογράφος, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn