tandem_diorthomeno.jpg

Ο οργανισμός Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων (United Societies of Balkans, USB) και  η οργάνωση Balkan Hotspot σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Γλωσσών Galileo Galilei διοργανώνουν κάθε μήνα τις Νύχτες Tandem (Tandem Nights) στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτές τις βραδιές φοιτητές Erasmus, εργαζόμενοι αλλά και ξένοι που διαμένουν στην πόλη συνομιλούν, αλληλοεπιδρούν, μαθαίνουν ξένες γλώσσες και μοιράζονται γνώσεις, σκέψεις και εμπειρίες ο καθένας από τον πολιτισμό του.

Οι Tandem Nights, σύμφωνα με τον συντονιστή των εθελοντικών δράσεων του USB Christian Cibba, είναι ένας θεσμός με παρουσία σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπου οι άνθρωποι μπορούν να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες και να ανταλλάξουν πληροφορίες γι’ αυτές.

Όπως αναφέρει ο κ. Cibba: «Κάποιοι θέλουν να συλλέξουν πληροφορίες για χώρες που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν, άλλοι να συναναστραφούν τους ντόπιους και να βρουν χρήσιμες λύσεις σε θέματα διαβίωσης στη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν λείπουν και άτομα εσωστρεφή που βρίσκουν εδώ μια μεγάλη παρέα, ανοιχτή να τα αγκαλιάσει».

Η ονομασία των Tandem Nights προέρχεται από τον όρο για τα διθέσια ποδήλατα (tandem bicycles), στα οποία οι επιβαίνοντες πρέπει να κάνουν πετάλι συγχρονισμένα και να βοηθούν ο ένας τον άλλον. «Έτσι και σε αυτές τις βραδιές υπάρχει αλληλοβοήθεια στη μάθηση διάφορων γλωσσών και την εξοικείωση με διάφορους πολιτισμούς στο πλαίσιο διαδραστικών γκρουπ συμμετεχόντων», μας λέει ο κ. Cibba.

Ο Gabriele Colitti πριν από λίγες μέρες έφτασε στη Θεσσαλονίκη από την Ιταλία μέσω ενός προγράμματος πρακτικής / απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και παρέστη στη συγκέντρωση αυτής της εβδομάδας, αναζητώντας χρηστικές πληροφορίες για την πόλη και επιθυμώντας παράλληλα να γνωρίσει νέα πρόσωπα, καθώς εξηγεί: «Ο μόνος άνθρωπος που γνωρίζω μέχρι στιγμής είναι το άτομο στο οποίο κάνω την πρακτική μου».

Η Μαρία Διδασκάλου και ο Κώστας Σκαλίστης εργάζονται στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχουν συχνά σε αυτές τις βραδιές. «Είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσεις κόσμο από το εξωτερικό και να κάνεις πρακτική εξάσκηση σε διάφορες γλώσσες», λένε ενθουσιασμένοι.

Οι Νύχτες Tandem πραγματοποιούνται από το 2014 με πρωτοβουλία του Christian Cibba και έκτοτε έχουν φιλοξενήσει και έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους τόσο σε πρακτικά ζητήματα, όσο και σε θέματα κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας μέσα από τη γόνιμη ανταλλαγή γνώσεων, συμβουλών, σκέψεων και ιδεών ανθρώπων από όλα τα σημεία του κόσμου.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn