koinwnia_c_1906.jpg

 

Tην έκθεση περιφερειακής καινοτομίας 2019 (Regional Innovation Scoreboard 2019) ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας επιδόσεις χωρών και περιφερειών στον τομέα της καινοτομίας, με αναλυτικά στοιχεία βασικών δεικτών. Με βάση τη βαθμολογία τους, οι 238 περιφέρειες της Ε.Ε. κατανέμονται σε τέσσερις ομάδες: τις πρωτοπόρες στην καινοτομία (leader) και όσες έχουν ισχυρές (strong), μέτριες (moderate) και χαμηλές (modest) επιδόσεις. Αν και οι ελληνικές περιφέρειες κατά κύριο λόγο ανήκουν στην κατηγορία των μέτριων επιδόσεων, ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η Περιφέρεια Κρήτης, η μόνη που εντάσσεται στην ομάδα των ισχυρών (strong innovators). Η αξιολόγηση την κατατάσσει στην 95η θέση.

Συνήθως οι καινοτόμες περιφέρειες αντιστοιχούν στις καινοτόμες χώρες, εντούτοις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση: «Σε ορισμένες χώρες με μέτριες επιδόσεις στην καινοτομία εντοπίζονται περιφερειακοί "θύλακες αριστείας" (pockets of excellence), όπως για παράδειγμα η Πράγα στην Τσεχία, η Κρήτη στην Ελλάδα και η Friuli-Venezia Giulia στην Ιταλία». Επιπλέον, από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων προκύπτει ότι η Κρήτη παρουσιάζει πολύ καλές επιδόσεις στη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικά ιδρύματα, με στόχο την αξιοποίηση αποτελεσμάτων έρευνας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς «η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της καινοτομίας σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα και τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού αποδίδει θετικά αποτελέσματα. Μια συνεργασία που εξελίσσεται στο πλαίσιο της περιφερειακής στρατηγικής για την έξυπνη εξειδίκευση, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn