kinhto-thl.jpg

Η κινητή τηλεφωνία πρωτοεμφανίστηκε ως ιδέα σε ιστορίες των κόμικς και λογοτεχνικά κείμενα στις αρχές του 20ού αιώνα.

Τότε έγιναν οι πρώτες προσπάθειες κατασκευής κινητών από Σουηδούς, Φινλανδούς και Αμερικανούς, όμως πολύ αργότερα, την 3η Απριλίου 1973, λειτούργησε η πρώτη συσκευή με μια κλήση του δρος Μάρτιν Κούπερ της Motorola στον επί σειρά ετών ανταγωνιστή του Τζόελ Ενγκελ, που εργαζόταν για λογαριασμό της Bell Labs. Εν συνεχεία, το 1978, η Bell διαμόρφωσε το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που έθεσε τις βάσεις για την εμπορική χρήση και εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων.

Στην αρχή οι συσκευές ζύγιζαν αρκετά, είχαν πολλούς περιορισμούς στη χρήση και ως επί το πλείστον ήταν εγκατεστημένες σε αυτοκίνητα.

Η πρώτη γενιά κινητών (1G) είχε αναλογικό σήμα και όχι ψηφιακό. Κατά τη δεκαετία του ’90 ξεκίνησαν να παράγονται κινητά δεύτερης γενιάς (2G), περνώντας στην ψηφιακή εποχή και χρησιμοποιώντας δύο βασικά συστήματα, το GSM και το CDMA. Το μέγεθος των συσκευών μειώθηκε και ο χρήστης μπορούσε να στείλει σύντομα μηνύματα, να κατεβάσει περιεχόμενο από το διαδίκτυο, όπως ήχους κλήσεων για το κινητό του, και να λάβει φωτογραφίες.

Στις αρχές του 21ου αιώνα τα κινητά τρίτης (3G) και κατόπιν τέταρτης γενιάς (4G) έχουν πλέον απεριόριστες δυνατότητες και ταχύτατη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Σήμερα τα δημοφιλέστερα λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων είναι το Android, το iOS, που χρησιμοποιείται από την Apple, και το Windows Phone της Microsoft.

Στην Ελλάδα το 1992 έγινε διαγωνισμός για τη χορήγηση των πρώτων αδειών σε εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Η Panafon και η Telestet κατοχύρωσαν τις πρώτες άδειες, ενώ αργότερα, τον Ιανουάριο του 1998, ακολούθησαν η Cosmote και η Q. Πλέον υπάρχουν τρεις βασικές εταιρίες-πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, η Cosmote, η Vodafone και η Wind.

Τους πρώτους μήνες του 1993 τα κινητά λειτουργούσαν μόνο στην Αττική και στα νησιά του Σαρωνικού, το δε κόστος μιας συσκευής κυμαινόταν από 700 έως 1.400 ευρώ, καθιστώντας το κινητό τηλέφωνο είδος πολυτελείας. Σταδιακά βέβαια μειώθηκε η τιμή του και σχεδόν κάθε πολίτης της χώρας είχε από μία συσκευή. Ωστόσο από το 2009 οι καταγεγραμμένοι χρήστες μειώθηκαν σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της υπερφορολόγησης των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Η σημερινή γενιά εφήβων είναι πλήρως εξοικειωμένη με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και γι’αυτούς η αξιοποίηση της σταθερής τηλεφωνίας ως μοναδικού μέσου επικοινωνίας φαντάζει ξεπερασμένη, σχεδόν αδιανόητη.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn