lezanda2.jpg

Το ακρωνύμιο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) δηλώνει τον οργανικό μαθησιακό συνδυασμό της Φυσικής, της Χημείας και της Πληροφορικής με βασικές αρχές της Μηχανικής. Μέσω βιωματικού μαθήματος και κατασκευών, τα παιδιά και οι νέοι στην ουσία μπορούν να συσχετίζουν διαφορετικά πράγματα και έννοιες της επιστήμης και της καθημερινότητας.

Ο συντονιστής του προγράμματος STEM στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης δρ Ηλίας Καλαμπόκης εξηγεί: «Μέσω της κατασκευής, π.χ.,ενός φίλτρου νερού, που ίσως έχουν τα περισσότερα παιδιά σπίτι τους, μπορεί να γίνει αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Αφρική, όπου οι άνθρωποι συλλέγουν το νερό από τα ποτάμια και δεν είναι καθαρό. Παράλληλα, δημιουργώντας το φίλτρο και χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά, όπως άμμο, χαλίκι ή βαμβάκι, τα παιδιά εξοικειώνονται με έννοιες της Χημείας και των Μαθηματικών. Παράλληλα, ο καθηγητής μπορεί να αναφερθεί και στα μικρόβια και τον βιολογικό καθαρισμό μέσω της απολύμανσης του νερού. Μπορούν να γίνουν χιλιάδες προεκτάσεις».

Η μέθοδος STEM πρωτοεμφανίστηκε το 2001 στην Αμερική και συμπεριλαμβάνεται σε αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα δεν έχει ενσωματωθεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Στο Κολλέγιο Ανατόλια χρησιμοποιείται κυρίως ως δραστηριότητα κατά τη διάρκεια διαλειμμάτων ή σε εξωσχολικό πλαίσιο, τα απογεύματα ή το Σαββατοκύριακο. Πριν κάποια χρόνια, ως μια πρώτη κίνηση, το Υπουργείο Παιδείας είχε εκδώσει το βιβλίο Φυσικής STEM.

Κατά την παρακολούθηση ενός τέτοιου μαθήματος τα παιδιά μαθαίνουν να είναι πιο δημιουργικά και επινοητικά. Όπως επισημαίνει ο κ. Καλαμπόκης, τόσο μαθητές όσο και γονείς τού έχουν δηλώσει πως έχει αλλάξει ο τρόπος που διαχειρίζονται τα πράγματα, υιοθετώντας διερευνητική προσέγγιση και βελτιώνοντας καθημερινές δεξιότητές τους. Είναι πεπεισμένος ότι το STEM ανήκει στο μέλλον της εκπαίδευσης, διαμορφώνοντας τους «ηγέτες του μέλλοντος».

Τα προσεχή χρόνια το Κολλέγιο Ανατόλια σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία ένα κτίριο εξολοκλήρου αφιερωμένο στην εκπαίδευση STEM, το οποίο θα προσφερθεί στο κοινό υποδεχόμενο μαθητές και μαθήτριες και από άλλα σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn