koinwnia_1006.jpg

 

Ένας αστικός λαχανόκηπος, συκιές, κερασιές, ακακίες, κι ένα αυθόρμητο σεμινάριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στους μικρούς Ρομά είναι ο απολογισμός της «πράσινης» δράσης της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) στο νέο κέντρο προστασίας ανηλίκων του «Φάρου του Κόσμου» (Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως) στον Δενδροπόταμο.

«Η ΕΥΑΘ έδωσε ένα σύνθημα: να κάνουμε πράσινο τον Φάρο. Μια γιορτή που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό με τη συμμετοχή της εταιρείας στο χτίσιμο του καινούριου σπιτιού των παιδιών, δωρίζοντάς μας την επέκταση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, ολοκληρώθηκε με τη φύτευση κηπευτικών και οπωροφόρων δέντρων στον χώρο. Κάθε φορά που θα κόβουμε ένα φρούτο ή θα μαζεύουμε μια σαλάτα, θα θυμόμαστε τους φίλους μας στην ΕΥΑΘ, που έχουμε εντάξει πλέον στη μεγάλη οικογένεια του Φάρου», επισήμανε ο πατέρας Αθηναγόρας, «ψυχή» του κέντρου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος εξήγησε στα παιδιά του Φάρου τι σημαίνει κλιματική αλλαγή και κυρίως τι σημαίνει «αλλάζω τη ζωή μου για το περιβάλλον», ενώ εξήρε την πρωτοβουλία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΑΘ για δενδροφύτευση «σε μια περιοχή με σημαντικές περιβαλλοντικές ανάγκες». «Υλοποιείται από την ΕΥΑΘ ένα σημαντικό έργο που ολοκληρώνει την αποχέτευση όλης της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβάνοντας επιτέλους –μετά από πολλά χρόνια– και τις χαμηλές δυτικές περιοχές. Τα έργα αυτά θα βελτιώσουν άμεσα και το περιβάλλον στον Δενδροπόταμο, σταματώντας τις ανεπεξέργαστες εκροές. Η ΕΥΑΘ πέρυσι καθάρισε και την τάφρο του Δενδροποτάμου, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά και της επιλογής της κυβέρνησής μας να βελτιώσουμε την κατάσταση του περιβάλλοντος χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από ευθύνες», συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος. Και κατέληξε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος συνδυάστηκε φέτος με έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου για το περιβάλλον, αλλά και με μια δέσμευση: πρέπει όλοι να κάνουμε επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, την ανάγκη να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή και να βρίσκουν και τα παιδιά του Δενδροποτάμου τον ρόλο τους στη ζωή, δεν αρκούν τα ευχολόγια και οι παγκόσμιες συμφωνίες. Χρειάζεται αλλαγή του ίδιου του προσωπικού μας παραδείγματος».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης τόνισε: «Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η εταιρεία αποφάσισε να ενισχύσει το νέο “σπίτι” του πατέρα Αθηναγόρα, μια πρωτοβουλία συμβολική για την ανάγκη να δυναμώσει η προσπάθεια αναβάθμισης των δυτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης, ώστε να επιτευχθεί κάποτε η ισομερής ανάπτυξη όλου του Πολεοδομικού. Η ΕΥΑΘ ενισχύει επιπλέον αυτή την προσπάθεια με ανάληψη του κόστους για τη σύνδεση του νέου κέντρου προστασίας ανηλίκων με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Κυρίως όμως, μετά από ολόκληρες δεκαετίες ολιγωρίας, η διοίκησή μας δρομολόγησε την ολοκλήρωση του αποχετευτικού έργου της περιοχής Δενδροποτάμου, ώστε επιτέλους να σταματήσει να αιμορραγεί αυτή η περιβαλλοντική πληγή με τα ανεπεξέργαστα λύματα στην περιοχή».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, τα δέντρα ήταν προσφορά του Τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ, τα λαχανικά πρόσφεραν τα Σπορόφυτα Βασιλικών (Ν. Αλεξίου), ενώ η Αμερικανική Γεωργική Σχολή-Perrotis College χάρισε δενδρύλλια ελιάς, λουλούδια, υλικά και πολλή εργασία.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.