ygeia.jpg

Η ανορεξία και η βουλιμία είναι διαταραχές οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με τον ψυχισμό του ανθρώπου και, φυσικά, επηρεάζουν αρνητικά τη διατροφική συμπεριφορά του.

«Η βουλιμία έχει ως σύμπτωμα την υπερβολική λήψη τροφής και συνήθως ακολουθούν καθαρτικά επεισόδια, συχνά ακολουθούμενα από εξαντλητική εκγύμναση του ατόμου», αναφέρει η κλινική και αθλητική διαιτολόγος κα Ανθή-Ισμήνη Ναούμη, ενώ συμπληρώνει ότι τα ανορεξικά άτομα «προσπαθούν να απέχουν από το φαγητό ή καταναλώνουν ελάχιστη ποσότητα τροφής μέσα στην ημέρα και θεωρούν επίτευγμα να καταφέρουν να μην τρώνε σχεδόν τίποτα για μέρες».

Η ευχαρίστηση από την εμπειρία του φαγητού έχει χαθεί στην ανορεξία αλλά και στη βουλιμία. Συγχρόνως διαταράσσεται η ψυχική υγεία του ατόμου που πάσχει, όπως και η βιοχημεία και το βάρος του σώματός του, κι έτσι το άτομο παραδίδεται σε έναν φαύλο κύκλο δίχως τέλος. Στην ανορεξία το μυαλό νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε φαγητό, οπότε παράγονται στο σώμα μια σειρά από ορμόνες προκειμένου το άτομο να κρατηθεί στη ζωή χωρίς αυτό», εξηγεί η κα Ναούμη.

Και συμπληρώνει: «Το φαγητό κυριαρχεί στη σκέψη του ανορεξικού και του βουλιμικού όλη τη μέρα και συνήθως πρόκειται για άτομα με κλειστό κοινωνικό κύκλο. Η σχέση τους με το φαγητό είναι μια έκφραση της ψυχολογικής αναστάτωσης που νιώθουν».

Η ανορεξία εμφανίζεται κυρίως σε εφήβους, ενώ η βουλιμία σε άτομα όλων των ηλικιών που είναι δραστήρια και παραγωγικά στην κοινωνία, μπορεί ακόμα και να είναι πολύ επιτυχημένα στον τομέα εργασίας τους. Η βουλιμία δεν είναι εμφανής πάθηση, διότι δεν επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα του βάρους του σώματος.

Τα άτομα που πάσχουν από αυτές τις διαταραχές πρέπει να έχουν υποστήριξη από ειδικούς ψυχολόγους ή ψυχιάτρους και έπειτα από διατροφολόγους ή διαιτολόγους ώστε, όπως αναφέρει η κα Ναούμη, να ξαναγνωρίσουν τις ανάγκες του σώματός τους και σταδιακά να απενοχοποιήσουν το φαγητό και να ανακτήσουν μια φυσιολογική σχέση με αυτό.

Τέλος, η κα Ναούμη αναφέρει ότι στην Ελλάδα τα καταγεγραμμένα περιστατικά ανέρχονται σε μονοψήφιο αριθμό, ενώ τονίζει ότι οι άνδρες πλέον, σύμφωνα και με αμερικανικές μελέτες, αρχίζουν να έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ανορεκτικών και βουλιμικών συμπεριφορών σε σχέση με το παρελθόν.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn