koinwnia_C_0406.jpg

 

Δύο δικηγόροι προέτρεψαν χθες Δευτέρα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να ασκήσει δίωξη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρατών-μελών της για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εξαιτίας των θανάτων στη Μεσόγειο χιλιάδων μεταναστών που προσπαθούσαν να φύγουν από τη Λιβύη.

Ο Γαλλοϊσπανός νομικός Χουάν Μπρανκό και ο Ισραηλινός συνάδελφός του Ομέρ Σατς, που εδρεύουν στο Παρίσι, διευκρίνισαν ότι διαβίβασαν έναν φάκελο έκτασης 245 σελίδων στην εισαγγελέα του ΔΠΔ Φατού Μπενσουντά. Ο φάκελος, εξήγησαν, περιέχει «επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που εμπλέκουν ανώτερους αξιωματούχους και λειτουργούς της Ε.Ε. και κρατών-μελών της σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν κατ' εφαρμογή των πολιτικών της Ε.Ε. για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο και τη Λιβύη» μετά το 2014.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΠΕ, πάνω από 12.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους έκτοτε στην Κεντρική Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη, κάτι που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια οδός μετανάστευσης έχει μετατραπεί στη φονικότερη στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Κατά τους δύο δικηγόρους, η Ε.Ε. κατέφυγε σε «μια μεταναστευτική πολιτική θεμελιωμένη στην αποτροπή»: αυτή προέβλεπε «να θυσιάζονται ζωές μεταναστών οι οποίοι κινδύνευαν στη θάλασσα». Στόχος ήταν να «αποτραπούν άνθρωποι σε παρόμοια κατάσταση από το να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη», σύμφωνα με τον φάκελο, αντίγραφα του οποίου επιδόθηκαν στο Γαλλικό και το Γερμανικό Πρακτορείο.

Και όταν η στρατηγική αυτή φάνηκε να αποτυγχάνει εξαιτίας των επιχειρήσεων διάσωσης των ΜΚΟ, αναφέρουν οι δύο νομικοί, η Ε.Ε. ζήτησε από τη λιβυκή Ακτοφυλακή να αναχαιτίζει και να οδηγεί τους μετανάστες πίσω σε καταυλισμούς κράτησης υπό απάνθρωπες συνθήκες στη Λιβύη. Παρότι είχαν «πλήρη γνώση» του γεγονότος ότι στελέχη της Ακτοφυλακής και παραστρατιωτικοί που ελέγχουν τα κέντρα κράτησης «κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», η Ε.Ε. «χρηματοδότησε τους ανθρώπους αυτούς», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουάν Μπρανκό, άλλοτε συνεργάτης του ΔΠΔ και δημοσιογράφος.

Μεταξύ του 2016 και του 2018, σύμφωνα με τον φάκελο, περίπου 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες οδηγήθηκαν σε καταυλισμούς που παραπέμπουν, πάντα κατά τους δύο νομικούς, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε αυτούς επικρατούν φοβερές συνθήκες και εκεί διαπράχθηκαν φρικιαστικά εγκλήματα (φόνοι, βιασμοί, βασανισμοί και υπαγωγή των ανθρώπων αυτών σε σκλαβιά), καταγγέλλουν οι νομικοί.

Το ΔΠΔ ήδη διενεργεί έρευνα κατ' εντολήν του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στους καταυλισμούς κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη. Το 2017 η Μπενσουντά διαπίστωσε πως χιλιάδες άνθρωποι κρατούνται υπό «απάνθρωπες συνθήκες» εκεί και ότι «εγκλήματα όπως ανθρωποκτονίες, βιασμοί και βασανισμοί πιστεύεται ότι βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη».

Σε κάθε περίπτωση, πριν αρχίσουν διαδικασίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια δίκη, πρέπει να υπάρξει έγκριση από τους δικαστές του ΔΠΔ.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn