radiofwnikh_syskeuh.jpg

O Στέφανος Ελευθερίου, ο Κ.Ι. Πετρόπουλος,επιμελητής Φυσικής του Πανεπιστημίου, και ο Χρίστος Τσιγκιρίδης ήταν οι άνθρωποι που πρωτοστάτησαν στο ξεκίνημα της ραδιοφωνίας στην Ελλάδα. Εμβληματική φυσιογνωμία σ’ αυτή την προσπάθεια υπήρξε ο Στέφανος Ελευθερίου, όταν τη δεκαετία του 1920 επέστρεψε στη χώρα μετά τις σπουδές του στην Ελβετία. Στον Κ.Ι. Πετρόπουλο, στις συνεχείς σχετικές μελέτες του, αλλά και στην προβολή του ραδιοφώνου με κάθε τρόπο από πλευράς του οφείλεται η διάδοση του νέου μέσου την ίδια εποχή, ενώ ο Χρίστος Τσιγκιρίδης ίδρυσε τον πρώτο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη, το 1928.

Τότε το κόστος μιας ραδιοφωνικής συσκευής ήταν πολύ υψηλό. Κυμαινόταν από είκοσι έως πενήντα χιλιάδες δραχμές. Ωστόσο, το νέο μέσο ήταν ήδη πραγματικότητα: Τον Ιανουάριο του 1927 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την ίδρυση κρατικού κεντρικού ραδιοφωνικού σταθμού στην Αθήνα. Ύστερα από καθυστερήσεις αλλά και συμβάσεις που δεν υλοποιήθηκαν με τον Εμμ. Μάρκογλου και την Α.Ε. Ντιρχάμ, αγνώστων λοιπών στοιχείων, με μια ημι-παράνομη ημι-κρατική παρέμβαση ο Στέφανος Ελευθερίου δημιουργεί ραδιοφωνικό στούντιο σ’ ένα λιμενικό φυλάκιο του Πειραιά, στα τέλη του 1934. Τους πρώτους μήνες του 1936, όλα ήταν έτοιμα και νομοθετημένα για να εκπέμψει ο κανονικός Κρατικός Ραδιοφωνικός Σταθμός.

Την Κυριακή 27 Απριλίου 1941,μετά τη ναζιστική γερμανική εισβολή, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών εξέπεμψε το τελευταίο του μήνυμα. Το μήνυμα της απελευθέρωσης, ύστερα από τριάμισι χρόνια, μεταδόθηκε από ανταπόκριση του BBC καθώς κατά τη διάρκεια της Κατοχής είχε καταστραφεί ο πομπός των Νέων Λιοσίων, ενώ τις επόμενες δεκαετίες το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας εξέπεμπε από το Ζάππειο. Το ΕΙΡ ήταν ο κρατικός φορέας που διαχειρίστηκε την ελληνική ραδιοφωνία, μετέπειτα και την τηλεόραση (ΕΙΡΤ, πρόδρομος της ΕΡΤ), με τον θρυλικό «τσοπανάκο» να ηχεί ως σήμα έναρξης και λήξης του προγράμματος κάθε μέρα.

Στα μεταπολιτευτικά χρόνια, και στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας εκσυγχρονισμού και προσαρμογής στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ο θεσμός της ραδιοφωνίας εκσυγχρονίστηκε και σταδιακά τέθηκαν οι προϋποθέσεις για την ίδρυση τοπικών, δημοτικών, κοινοτικών και ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Σήμερα, υπεύθυνο για την κατανομή των συχνοτήτων σε όλη τη χώρα είναι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ).

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn