Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο επικοινωνίας που έχει φέρει επαναστατικές αλλαγές προς το καλύτερο στην εργασία και τη διασκέδαση, μειώνοντας τον χρόνο, τις αποστάσεις και περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εκτός όμως από τη θετική συμβολή του στη ζωή των ανθρώπων έχει φέρει και προβλήματα όσον αφορά τη συμπεριφορά παιδιών και εφήβων που το χρησιμοποιούν σε υπερβολικό βαθμό.
Σύμφωνα με την κα Ναταλία Ζαχαρτζή, κοινωνική λειτουργό και επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Πρόληψης «Σείριος», ένα παιδί ή ένας έφηβος που μπαίνει στο διαδίκτυο για να καλύψει προσωπικά κενά, είτε ψυχολογικά είτε επικοινωνίας, δεν μπορεί να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες. «Το διαδίκτυο πρέπει να είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας και όχι η αποκλειστική δίαυλος και η μόνη μορφή επικοινωνίας του ατόμου», τονίζει.
Η κα Ζαχαρτζή, δίνοντας έμφαση στις δεξιότητες που χρειάζεται να καλλιεργηθούν στην επικοινωνία στον πραγματικό κόσμο, που σταδιακά μειώνεται με τη μόνιμη χρήση του διαδικτύου και των εφαρμογών του, αναφέρει για τα αίτια της εξάρτησης: «Ένα παιδί μπορεί για διάφορους λόγους να επιλέγει να κάνει χρήση του διαδικτύου και σταδιακά να εθιστεί στην επικοινωνία μέσω αυτού, ίσως επειδή δέχεται ψυχολογική ή σωματική βία στο σχολείο, δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό από τους συμμαθητές του, οπότε στο διαδίκτυο μπορεί να προβάλλει διαφορετικά τον εαυτό του, να βρει εκεί μια διέξοδο, καθώς δεν αντλεί ευχαρίστηση από τη ζωή του, την οποία αναζητά παρουσιάζοντας μια ιδεατή εικόνα του εαυτού του, που όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Η κα Ζαχαρτζή εξηγεί ότι, όπως σε όλες τις εξαρτήσεις, ο εθισμός του παιδιού έρχεται σταδιακά. «Το παιδί θα ξεκινήσει με πιο απλές εφαρμογές του διαδικτύου, μετά θα προχωρήσει σε πιο προχωρημένες και έτσι θα απορροφηθεί σε μια πολύωρη ενασχόληση με αυτό, ξεχνώντας να επιμελείται τον εαυτό του, παραμερίζοντας τις σχολικές του υποχρεώσεις και μειώνοντας τις κοινωνικές του συναναστροφές». Το παιδί χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως υποκατάστατο για να νιώσει καλά, επειδή δεν μπορεί αλλιώς να νιώσει καλά.
Οι δε γονείς, σύμφωνα με την κα Ζαχαρτζή, πρέπει να βοηθήσουν το παιδί να μπορέσει να αναπτύξει φυσιολογικά την προσωπικότητά του στον πραγματικό κόσμο, χωρίς όμως παρατηρήσεις, αλλά με συζήτηση. «Οι έφηβοι αποζητούν την προσοχή και την αποδοχή των γονέων. Εάν υπάρχει καλή σχέση επικοινωνίας μεταξύ τους και ευήκοον ους από τους γονείς, οι οποίοι θα βρίσκονται εκεί για το παιδί τους, δίνοντάς του τον κατάλληλο χώρο και χρόνο, θα υπάρξει και σταδιακή λύση από την εξάρτηση με το διαδίκτυο. Βέβαια υπάρχουν και οι δικλίδες ασφαλείας της κοινωνίας και της Πολιτείας μέσω δομών υποστήριξης όπως ο Σείριος, στις οποίες μπορούν να αποταθούν οι γονείς για καθοδήγηση».
Το Κέντρο Πρόληψης «Σείριος» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2000, είναι αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και ασχολείται κυρίως με την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.
Κέντρα Πρόληψης «Σείριος»
Κεντρικός Τομέας Θεσσαλονίκης
(Α’, Β’, Γ’ Δημοτικά Διαμερίσματα)
Π.Πατρών Γερμανού 24, 546 22
Τηλ. / φαξ: 2310 260715
Τηλ.: 2310 243516
E-mail:seirioskentrikos@kp-seirios
Ανατολικός Τομέας Θεσσαλονίκης
(Δ’, Ε’ Δημοτικά Διαμερίσματα)
Σπύρου Μουστακλή 1, 55337
3ος όροφος (κτίριο ΚΕΠ Τριανδρίας)
Τηλ. / φαξ: 2310 860781
Τηλ.:2310 886859
E-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr