eu24.5.jpg

Ένας νέος, διαδραστικός, πολύγλωσσος, ενημερωτικός και ιδιαίτερα ενδιαφέρων τόπος για όσους νοιάζονται για ό,τι συμβαίνει όχι μόνο στη χώρα τους αλλά και στην ευρύτερη γειτονιά τους, κοινώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει εγκατασταθεί στο διαδίκτυο. Με αφορμή τις ευρωεκλογές, αλλά και ανεξάρτητα από αυτές, το https://what-europe-does-for-me.eu επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα «Τι κάνει η Ευρώπη για μένα;», μέσα από μια σειρά μονοσέλιδων κειμένων που εξερευνούν τα επιτεύγματα και τις δράσεις της Ε.Ε. από ατομική σκοπιά. Ο ιστότοπος επιδιώκει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν αφήνουν, ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να αφήνουν αδιάφορο κανέναν Ευρωπαίο πολίτη: Πώς επηρεάζει η Ευρώπη την καθημερινή μας ζωή; Πώς επιδρά στην εργασία μας, την οικογένειά μας, την υγειονομική μας περίθαλψη, τα χόμπι μας, τα ταξίδια μας, την ασφάλειά μας, τις καταναλωτικές μας επιλογές και τα κοινωνικά μας δικαιώματα; Και πού είναι ορατή η παρουσία της Ευρώπης στις πόλεις και στις περιφέρειές μας;

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας έχει προετοιμαστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου το οποίο αξιολογεί τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις επιπτώσεις της στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Επισημαίνοντας παραδείγματα πολιτικών, μέτρων και έργων της Ε.Ε., και παρότι δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δίνει την ευκαιρία σε όσους θέλουν να το ξεκοκαλίσουν όχι μόνο να αντιληφθούν τα θετικά βήματα της Ένωσης, αλλά και τα μύρια όσα πρόκειται να γίνουν προκειμένου κάποτε να μετατραπεί σε περιβάλλον που θα ανακουφίζει τους πολίτες της.

Τα περίπου 1.800 σημειώματα του «Τι κάνει η Ευρώπη για μένα;» είναι οργανωμένα σε τρεις βασικούς άξονες:

  • «Στον τόπο μου», με 1.400 τοποθεσίες από κάθε γωνιά της Ευρώπης (70 ελληνικές), όπου παρουσιάζονται έργα υποδομής και ανάπτυξης που έχουν υλοποιηθεί και με κοινοτικά κονδύλια.
  • «Στη ζωή μου», με 400 σημειώματα για την εργασία, τα κοινωνικά δικαιώματα, τα ταξίδια, την υγεία, την οικογένεια, και με θεματικές όπως η χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από τους πολίτες, η υιοθεσία παιδιών, το ενδιαφέρον των πολιτών για την κοινή γνώμη.
  • «Εις βάθος», που αφορά στις πολιτικές της Ε.Ε. και περιγράφει επιτεύγματα της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας, αλλά και τις ευρωπαϊκές προοπτικές σε δυσεπίλυτα θέματα, όπως η τρομοκρατία, η ανεργία, το μεταναστευτικό, η προστασία του περιβάλλοντος.

Κυβέλη Χατζηζήση

Δημοσιογράφος, stentroras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn