no_hope.jpg

Στον δυτικό κόσμο σήμερα, και φυσικά στην Ελλάδα, ο εργαζόμενος δουλεύει τόσες πολλές ώρες στο γραφείο καθημερινά, με αποτέλεσμα πολλές φορές να βλάπτεται η υγεία του και να εμφανίζει συμπτώματα υπερβολικού άγχους που καταλήγουν στο σύνδρομο «burnout». Ο ψυχολόγος Θεόδωρος Γκαντίνας αναφέρει: «Όταν είσαι στέλεχος επιχείρησης στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να φτάσεις σε σημείο να δέχεσαι όλο και περισσότερες εργασίες σε καθημερινή βάση. Με αυτή την υπερκινητοποίηση, μπορεί να αρχίσεις σταδιακά να μη βλέπεις νόημα και ελπίδα για το μέλλον στην εργασία αλλά και στην προσωπική ζωή σου. Δημιουργείται εσωτερικό άγχος λόγω αυτής της εργασιακής πίεσης για να παράγεις περισσότερο, με αποτέλεσμα να συμβάλει στη δημιουργία του συνδρόμου εξουθένωσης  “burnout”».

Η σταδιακή απώλεια νοήματος και η συνεχής βίωση στρες οδηγούν τον εργαζόμενο συχνά να προσπαθεί να προφασιστεί λόγους για να μη βρίσκεται στο γραφείο. Αισθάνεται ευερέθιστος, θυμώνει συχνά, δεν βρίσκει ικανοποίηση στην εργασία και νιώθει ότι δεν κάνει κάτι ουσιαστικό, ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αυτά είναι συμπτώματα κατάθλιψης που έχουν άμεση σχέση με το σύνδρομο «burnout», τονίζει ο κ. Γκαντίνας.

Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο και να προληφθεί έγκαιρα η ενδεχόμενη ψυχολογική κατάπτωση, συμβουλεύει τον εργαζόμενο να διαχειρίζεται την καθημερινότητά του προσθέτοντας ποιοτικό χρόνο ξεκούρασης, αλλά και θέτοντας όρια στον εργασιακό χώρο. Παράλληλα, παρατηρεί ότι πλέον οι επιχειρήσεις αλλάζουν σταδιακά την εργασιακή κουλτούρα τους, γίνονται πιο ανθρωποκεντρικές και αποκτούν κοινωνική ευθύνη, ώστε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται πιο δημιουργικοί συμμετέχοντας σ’έναν διαφορετικό, ευρύτερο σκοπό, πέρα από την καθημερινή τους εργασία. Ορισμένες επιχειρήσεις και στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να διοργανώνουν δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως η ανακύκλωση ή ο καθαρισμός παραλιών, και αυτό έχει αποδειχτεί πως έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των εργαζομένων.

Νάνσυ Χαλκοπούλου

Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn