street_art_1705.jpg

 

Ξενάγηση στους... διαρκώς μεταβαλλόμενους τοίχους του κέντρου της Αθήνας διοργανώνει την Κυριακή 19 Μαΐου η ομάδα εθελοντών της Urban Layers City και της Alternative Tours of Athens. Το ραντεβού θα δοθεί στο μετρό Κεραμεικού και ο περίπατος θα διαρκέσει δύο ώρες, περιλαμβάνοντας μια πρώτη γνωριμία με τη δημόσια τέχνη, τα γκράφιτι και τη street art. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης Πολύνα Ξηραδάκη, ιδρύτρια και υπεύθυνη του πρότζεκτ Urban Layers, «ξεκινάμε στις 2:30 το μεσημέρι, θα κάνουμε μια βόλτα στα έργα δρόμου που βρίσκονται στην περιοχή του Γκαζιού, ενώ στις 4 το μεσημέρι θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα στην πλατεία Κουμουνδούρου και στη συνέχεια θα "χαρτογραφήσουμε" τα γκράφιτι στη γειτονιά του Ψυρρή μέχρι τις 5 το απόγευμα. Και θα κλείσουμε μ' ένα πάρτι στον δρόμο, με μουσική και χορό». Τέλος, στον χώρο της Exit Gallery θα μπορούν οι συμμετέχοντες να καταθέσουν τις εντυπώσεις τους.

Η κα Ξηραδάκη επισημαίνει ότι «η street art είναι μια τέχνη για όλους, διαθέσιμη όλες τις ώρες της ημέρας», και τονίζει: «Η δράση μας αποτελείται από τρεις πυλώνες, τους θεματικούς περιπάτους, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας. Οι θεματικοί περίπατοι σχετίζονται με τον δημόσιο χώρο της Αθήνας και έχουν στόχο να αρχίσουν έναν ανοιχτό διάλογο για τη διατήρηση και την καταγραφή των έργων που βρίσκονται στον δρόμο. Μέσα από το Urban Layers, άνθρωποι όλων των ηλικιών θα έρθουν σε επαφή με την κοινωνική πλευρά της street art και θα επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τον αστικό ιστό, αλλά και με τους ανθρώπους που δρουν και κυκλοφορούν σ’ αυτόν».

      

Επίσης, «ήδη έχουμε πραγματοποιήσει δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, στο 3ο Δημοτικό σχολείο Καλύμνου και στο Γυμνάσιο Χάλκης. Στόχος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να μάθουν τα βασικά χαρακτηριστικά και τις τεχνικές του γκράφιτι και της street art. Το πρόγραμμα απαρτίζεται από πέντε διαφορετικές θεματικές (ιστορία του γκράφιτι και της street art, τεχνικές, σύνδεση της street art με την ιστορία της τέχνης, τέχνη και βανδαλισμός, street art-γκράφιτι και κοινωνιολογίας). Από τον Σεπτέμβρη θα υλοποιηθούν προγράμματα και σε σχολεία της Αθήνας». Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες οι Urban Layers θα συνεργαστούν με τα «Ανοιχτά Σχολεία» ξεναγώντας πρόσφυγες μαθητές στο κέντρο της Αθήνας. «Θα είναι μια βόλτα όπου θα φωτογραφίσουν έργα γκράφιτι και street art και θα χρησιμοποιήσουν λέξεις που μαθαίνουν στην τάξη ελληνικών για να τα περιγράψουν», υπογραμμίζει η κα Ξηραδάκη.

Επιπλέον, «η ψηφιακή πλατφόρμα μας επιδιώκουμε να καταγράφει την τέχνη του δρόμου στο πέρασμα του χρόνου. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τη ζωή αυτών των εφήμερων έργων στους τοίχους της πόλης σε διαφορετικές περιόδους και να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα σαν χάρτη για μια καλλιτεχνική περιήγησή τους στην πόλη. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο ιστορικό εργαλείο καταγραφής μιας τέχνης εφήμερης, που δεν μπορεί να συντηρηθεί και να διατηρηθεί παρά μόνο ψηφιακά». Τέλος, «ακόμη μια λειτουργία που θα εμφανίζεται στην πλατφόρμα είναι η "Let's paint my wall" (Ας βάψουμε τον τοίχο μου), όπου ιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τους τοίχους τους ελεύθερα σε street artists», καταλήγει η κα Ξηραδάκη.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn