Indianapolis.jpg

Μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις παγκοσμίως για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό θα μπορεί να απολαύσει το αμερικανικό κοινό στο Παιδικό Μουσείο της Ινδιανάπολης (Children's Museum of Indianapolis) από τις 15 Ιουνίου 2019. H έκθεση «Treasures of ancient Greece: Life, myth and heroes» (Θησαυροί της αρχαίας Ελλάδας: Ζωή, μύθος και ήρωες), που θα διαρκέσει ως τις 5 Ιανουαρίου 2020, παρουσιάζει περίπου 150 αρχαιότητες υψηλής αισθητικής και επιστημονικής αξίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, «η συνεργασία εντάσσεται στο φιλόδοξο εκθεσιακό πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ που αφορά μεγάλα μουσεία των ΗΠΑ, το οποίο ξεκίνησε το 2013 με την έκθεση “Heaven and Earth” στη National Gallery της Ουάσιγκτον και το Μουσείο J.P. Getty και συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία έως το 2016 με την έκθεση “The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great” στο Field Museum του Σικάγου και στο National Geographic της Ουάσινγκτον».

«Από την αυστηρότητα των αρχαϊκών κούρων έως την ήρεμη βεβαιότητα των γλυπτών του Παρθενώνα, από την ανθρωποκεντρική θεώρηση του κόσμου του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη έως τις πρωτοποριακές κατακτήσεις των επιστημών και τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, από τη γέννηση και εδραίωση της αθηναϊκής δημοκρατίας έως την αμφισβήτηση των ηρωικών μύθων από το τραγικό θέατρο, η έκθεση φιλοδοξεί να παρουσιάσει με μοναδικό τρόπο στο αμερικανικό κοινό, και κυρίως στα παιδιά και τις οικογένειές τους, την πορεία και τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί σε έκταση περίπου 800 τ.μ., παρουσιάζει έναν εντυπωσιακό πλούτο έργων από σημαντικά αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας, σε δύο μεγάλες αλληλοσυμπληρούμενες θεματικές ενότητες: αφενός εκφάνσεις του κλασικού πολιτισμού σε πολιτειακό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό επίπεδο, αφετέρου αρχετυπικούς αρχαίους ελληνικούς μύθους. «Ένα από τα πλέον εμβληματικά εκθέματα είναι το σχεδόν ακέραιο άγαλμα της Αρτέμιδος, από τα καλύτερα σωζόμενα αντίγραφα στον τύπο της "Λαφρίας" ή "Κυνηγέτιδος" του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσήνης, που βρέθηκε στη "βίλα της Μεσσήνης". Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών αρχαιοτήτων περιλαμβάνονται το άγαλμα του Διονύσου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το χάλκινο άγαλμα εφήβου από την Κύθνο, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, το άγαλμα κόρης από το Μουσείο Ακρόπολης, το χάλκινο κάτοπτρο από το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, το ψηφιδωτό με παράσταση Αφροδίτης από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας και ο βωμός των δώδεκα θεών από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ.

«Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αποτέλεσε την αφήγηση της κλασικής αρχαιότητας, με τρόπο εύληπτο και ευρηματικό. Οι μικροί επισκέπτες της έκθεσης δεν θα ανακαλύψουν μόνο τα εξαιρετικά έργα τέχνης και τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μυθικούς ήρωες, όπως ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας και ο Οδυσσέας, και να ακολουθήσουν τους θεούς του Ολύμπου στις περιπέτειές τους. Μέσα από πρωτότυπες διαδραστικές εφαρμογές θα μυηθούν στα μυστικά του μηχανισμού των Αντικυθήρων, θα κατανοήσουν τη διαδικασία της επιλογής δικαστών και της λειτουργίας των δικαστηρίων, θα κατασκευάσουν έναν αρχαίο ελληνικό ναό και θα συναγωνιστούν τους αρχαίους αθλητές στον αγώνα δρόμου», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn