Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε μια γυναίκα που εγκαταλείφθηκε και προσέφυγε στους κόλπους της εκκλησίας ήταν η αφορμή για να γεννηθεί πριν από 21 χρόνια ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Η Αγκαλιά». Ένα φιλανθρωπικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δημιουργήθηκε με στόχο να στηρίζει ηθικά και υλικά έγγαμες ή άγαμες γυναίκες που λόγω εγκατάλειψης, κακοποίησης ή κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων ωθήθηκαν στην κατεύθυνση της άμβλωσης.
Σχεδόν 3.000 παιδιά έχουν γεννηθεί με τη βοήθεια της «Αγκαλιάς»
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του Συλλόγου πρεσβυτέρα Βαρβάρα Μεταλληνού αναφέρει ότι μέχρι σήμερα με τη βοήθεια της «Αγκαλιάς» έχουν γεννηθεί σχεδόν 3.000 παιδιά, τα μισά από τα οποία είχαν εγκαταλελειμμένες μητέρες. «Η προσπάθειά μας είναι πρώτον να τονώσουμε ψυχολογικά την εγκυμονούσα, ειδικά όταν έχει εγκαταλειφθεί, και στη συνέχεια να της συμπαρασταθούμε σε όλα τα επίπεδα και να τη βοηθήσουμε και στις υλικές ανάγκες. Βεβαίως υπάρχουν και εγκυμονούσες παντρεμένες, που είναι μέσα στην οικογένεια, αλλά λόγω οικονομικών συνθηκών και ανεργίας προκύπτουν ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν. Εμείς προσφέρουμε, μεταξύ άλλων, γάλατα, πάνες, παιδικές τροφές, ρουχισμό. Ενίοτε συνδράμουμε και στην πληρωμή λογαριασμών, όταν αυτό δεν είναι εφικτό από την οικογένεια, ή ακόμη και στην πληρωμή ιατρικών υπηρεσιών, καθώς έχουμε δίκτυο εθελοντών γιατρών».
Στήριξη στα παιδιά μέχρι τα 14
Ο Σύλλογος έως πρόσφατα στήριζε τις οικογένειες μέχρι να φτάσει το παιδί στην ηλικία των 2 ετών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια το όριο να ανέβει ως την ηλικία των 14 ετών. «Στηρίζουμε πολύ την κοινωνικοποίηση του παιδιού, προκειμένου να αποκτήσει ωραίες εμπειρίες από την κατασκήνωση, το παιδικό θέατρο, μια επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο κ.λπ.» Όπως δηλώνει η Βαρβάρα Μεταλληνού, οι πόροι με τους οποίους κινείται η «Αγκαλιά» είναι η αγάπη του κόσμου και η συνδρομή φορέων και ιδρυμάτων.