eleutheros_xronos.jpg

 

Πολλοί μελετητές έχουν καταδείξει ότι πρέπει να θέτουμε στόχους και να βάζουμε προτεραιότητα στις δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο μας, ώστε αυτός να είναι ουσιώδης και να ανταποκρίνεται στις προσωπικές ανάγκες μας ανάλογα με το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό περιβάλλον που μας περιστοιχίζει.

Στη σημερινή εποχή, που οι Έλληνες πολλές φορές απασχολούνται σε παραπάνω από μία εργασίες για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους είτε προς το κράτος είτε προς την οικογένειά τους, ο ελεύθερος χρόνος τους έχει μειωθεί κατά πολύ, όμως τείνει πλέον να γίνεται περισσότερο απαραίτητος λόγω τις βραχυπρόθεσμης διάρκειάς του.

Η κουλτούρα που διαμορφώθηκε στην αρχαία Ελλάδα (νους υγιείς εν σώματι υγιεί)  δεν έχει χαθεί παρά τον υψηλό βαθμό ανασφάλειας που βιώνουμε. Πολλοί Έλληνες αθλούνται και κατανέμουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε διάφορους τομείς ώστε να υπάρχει αρμονία στην καθημερινότητά τους.

Όμως υπάρχουν και πολλοί που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους στις πλατφόρμες διάφορων διαδικτυακών μέσων με αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή τους και με δυσάρεστα αποτελέσματα στην καθημερινή τους διαβίωση.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας στην Αμερική, όταν δεν χρησιμοποιείς καθημερινά τα μέσα αυτά, αισθάνεσαι σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο μοναξιά και κατάθλιψη. Η ψυχολόγος Μελίσα Χαντ, που εισηγήθηκε τη μελέτη, διαπίστωσε ότι τα κοινωνικά πρότυπα που δημιουργούνται κατά τη μακροχρόνια και αδιάλειπτη χρήση τους μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο να μπει σε διαδικασία σύγκρισης και να καταλήξει στη σκέψη ότι η ζωή του δεν είναι και τόσο ενδιαφέρουσα. Η υπερβολική χρήση τους μπορεί ακόμα να έχει ως αποτέλεσμα την παραμέληση της προσωπικής ζωής ή και να δημιουργήσει  διανοητική ανησυχία, όπως έχει παρατηρηθεί κατόπιν έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Νότινγκχαμ της Αγγλίας.

Η ποιότητα της ζωής μας και η κατανομή του ελεύθερου χρόνου μας καθορίζονται από αντικειμενικούς και υποκειμενικούς παράγοντες. Η καλύτερη διαχείριση της καθημερινότητάς μας  μπορεί να οδηγήσει στην καλυτέρευση του βιοτικού μας επιπέδου.

Μέσω των διάφορων κοινωνικών κυρίως δραστηριοτήτων στις οποίες επιδιδόμαστε στον ελεύθερο χρόνο μας μπορούμε να εμπλουτίσουμε τις δεξιότητές μας και να νιώσουμε θετικά συναισθήματα βελτιώνοντας τις γνώσεις μας είτε μέσω ενός συλλόγου είτε διαβάζοντας ένα βιβλίο, αλλά και βελτιώνοντας τη φυσική μας κατάσταση μέσω της τακτικής προπόνησης σε ένα γυμναστήριο ή μαθαίνοντας ένα καινούργιο άθλημα.

Νάνσυ Χαλκοπούλου

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn