thumbnail_koinwnia-A_0804.jpg

 

 

Μεγάλη ήταν η συγκινησιακή φόρτιση χτες στην Κλεισούρα στη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη μνήμη των 270 γυναικών, παιδιών και γερόντων που εκτελέστηκαν ή κάηκαν ζωντανοί σε μια από τις πιο άγριες επιδρομές των ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Αναφορές στο χρονικό της σφαγής έγιναν από τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Σμιξιώτη. Όλα ξεκίνησαν το πρωί της 5ης Απριλίου του 1944 ύστερα από την ενέδρα που έστησαν σε γερμανική φάλαγγα αντάρτικα σώματα του ΕΛΑΣ λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό.

Οι πληροφορίες της εποχής εκείνης έλεγαν ότι οι ναζί μετέφεραν πολύτιμα αντικείμενα και τον πλούτο που είχαν αφήσει πίσω τους οι Εβραίοι της Καστοριάς,οι οποίοι λίγες μέρες νωρίτερα, στις 24 Μαρτίου, μεταφέρθηκαν και θανατώθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Σε αντίποινα για τον θάνατο δύο μοτοσικλετιστών της Βέρμαχτ, οι ναζί κινητοποιήθηκαν αμέσως και με ενισχύσεις από άλλες περιοχές της δυτικής Μακεδονίας εισήλθαν στο χωριό, έκαψαν τα περισσότερα σπίτια και εκτέλεσαν ή έκαψαν ζωντανούς 270 γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους, που δεν πρόλαβαν να κρυφτούν στο δάσος. Η σφαγή της Κλεισούρας συγκαταλέγεται στα πιο γνωστά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεχωριστή στιγμή στις φετινές εκδηλώσεις,τις οποίες οργάνωσε ο Δήμος Καστοριάς σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, αποτέλεσε η παρουσία μελών της οργάνωσης «Πορεία Ζωής», που είναι συγγενικά πρόσωπα ή απόγονοι ναζί στρατιωτών οι οποίοι έδρασαν στην Ελλάδα και συμμετείχαν σε θηριωδίες είτε στα μαρτυρικά χωριά της Βόρειας Ελλάδας είτε στη μαζική εκτόπιση των Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη και αλλά μέρη της Μακεδονίας.

Ο Ράινχαρ Ροσβίνγκερ είναι απόγονος στρατιώτη της Βέρμαχτ που πολέμησε στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και, όπως περιέγραψε διαβάζοντας το ημερολόγιο του παππού του, «διαπιστώσαμε ότι του είχαν αναθέσει την εντολή να κυνηγά αντάρτες στην περιοχή και καταλάβαμε ότι έχει προκαλέσει άφατο πόνο στους κατοίκους πολλών περιοχών. Για το γεγονός αυτό δεν μιλούσαμε ποτέ στο σπίτι, αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι δεν είχε συμβεί».

Όπως αποκάλυψε, τα μέλη του συλλόγου «Πορεία Ζωής» έχουν επισκεφθεί 20 χώρες και 400 πόλεις όπου οι στρατιώτες της Βέρμαχτ συμμετείχαν σε θηριωδίες σε βάρος ντόπιων πληθυσμών. Η Καστοριά εξαιτίας της εξολόθρευσης της εβραϊκής κοινότητας είναι η 401η πόλη και η Κλεισούρα με τους 270 νεκρούς είναι η 402η όπου τα μέλη της οργάνωσης συμμετέχουν καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο πεσόντων, ζητώντας συγγνώμη από τους απογόνους των θυμάτων.

Η Πίνα Τόμπερ, μέλος και αυτή του συλλόγου «Πορεία Ζωής», απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους δήλωσε ότι «δυστυχώς δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω την Ιστορία για να αποτρέψουμε αυτά τα γεγονότα, αλλά με τις πράξεις μας μπορούμε να κάνουμε πολλά ώστε να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν». Η παρουσία των μελών του συλλόγου και η συγγνώμη προς τους κατοίκους της Κλεισούρας επιβραβεύτηκαν με ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου, ενώ η συγκίνηση ήταν έντονη όταν τα μέλη συνάντησαν και συνομίλησαν με ηλικιωμένο που διασώθηκε από τύχη εξαιτίας της μη εκπυρσοκρότησης όπλου Γερμανού στρατιώτη.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn