koinwnia_0504.jpg

 

 

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων ο Δήμος Αθηναίων γνωστοποίησε τη μέριμνά του για τα αδέσποτα του Δήμου, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως πρόκειται για μια μέρα ευθύνης και υποχρεώσεων που όλοι μας οφείλουμε να σεβαστούμε  ως άνθρωποι και πολίτες.

Οι δύο βασικοί άξονες των δράσεών του στο θέμα αυτό είναι, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, η καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων μέσω της στείρωσης, της σήμανσης και της υιοθεσίας τους, η ευζωία τους με την εξασφάλιση κτηνιατρικής φροντίδας, τροφής και νερού και οι παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους. Επίσης η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης υπεύθυνου ιδιοκτήτη ζώων συντροφιάς ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει και υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων «πάνω από 6.500 αδέσποτα σκυλιά καταγράφηκαν, δέχτηκαν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Από αυτά περίπου 2.000 υιοθετήθηκαν και απολαμβάνουν πλέον τη ζεστασιά της νέας τους οικογένειας», δηλώνει η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Πανίδας, Αστικής Ανθεκτικότητας & Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, Λενιώ Μυριβήλη.

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος επίσης αναφέρει: «Από το 2012 το πρόγραμμα επεκτάθηκε και στις αδέσποτες γάτες. Έχει ληφθεί υπόψη ο μεγάλος αριθμός των αδέσποτων γατών στην πόλη μας και η ένταξή τους στο πρόγραμμα γίνεται σταδιακά και υπό προϋποθέσεις. Προτεραιότητα δίνεται στα θηλυκά ζώα και ιδιαίτερα σε εκείνα που είναι σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, σε τουριστικές περιοχές της Αθήνας, σε νοσοκομεία και σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος γενικότερα».

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ζώο που θα τους κρατά συντροφιά μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου http://www.cityofathens.gr/stray_animals. Τα αδέσποτα ζώα που προωθούνται για υιοθεσία είναι απολύτως υγιή, πράγμα που έχει διαπιστωθεί από ιατρική εξέταση και αιματολογικές εξετάσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση, εφόσον πάσχουν από χρόνια και ανίατη ασθένεια ή αντιμετωπίζουν ανατομικά προβλήματα και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, οι ανάδοχοι τυγχάνουν και της υποστήριξης του Δήμου για τη φροντίδα αυτή.  

Όσοι ενδιαφέρονται να δώσουν μια ευκαιρία ζωής υιοθετώντας ένα ζώο μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 3239201-202 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..  

Ας σημειωθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει 41 αυτόματες ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα σε διάφορα σημεία της πόλης. Η επιλογή των σημείων έγινε σε συνεννόηση με φιλόζωους πολίτες ώστε –ιδίως στην περίοδο του καλοκαιριού και των διακοπών– τα ζώα να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε σταθερά σημεία παροχής νερού. Επίσης έχουν δοθεί εντολές στους δημοτικούς υπαλλήλους που εργάζονται σε εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους να παρακολουθούν και να φροντίζουν για την άμεση παροχή νερού στα αδέσποτα ζώα που εντοπίζονται να κυκλοφορούν εκεί.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn