koinwnia_1803.jpg

 

Με μια σκέψη στο μυαλό τους, «Ποτέ ξανά», όπως αναγραφόταν και στα λευκά μπαλόνια πάνω από τα κεφάλια τους, και με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία μνήμης που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη για τη μαύρη επέτειο των 76 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού με Εβραίους και Εβραίες κατοίκους της πόλης και προορισμό το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Η σιωπηλή πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας και κατέληξε σε χώρο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, όπου πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης από την Ισραηλιτική Κοινότητα, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης και τιμήθηκαν οι επιζώντες των στρατοπέδων Χάιντς Κούνιο και Αχιλλέας Κουκουβίνος.

Ο 100χρονος Αχιλλέας Κουκουβίνος διηγήθηκε ότι τον συνέλαβαν οι Γερμανοί ως μέλος του ΕΑΜ και «μετά από πολύ ξύλο» τον έστειλαν πρώτα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και μετά στη Γερμανία. Είπε συγκινημένος: «Δεν υπήρχε τρόπος να ζήσει άνθρωπος εκεί. Ήθελε ψυχραιμία λιονταριού για να επιζήσεις, όχι ανθρώπου. Ήθελε να μη λογαριάζεις τίποτα. Έπρεπε να το αποφασίσεις ότι θα ζήσεις». Ο κ. Κούνιο αναλογίστηκε: «Οι Γερμανοί ναζί ήταν ασυγχώρητοι. Δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία τέτοια απαίσια εξόντωση αθώων ανθρώπων». Και πρόσθεσε «λεπτομέρειες» που σε κάνουν να ανατριχιάζεις για το ανθρώπινο είδος: «Το σύστημα ήταν πονηρό. Έκαιγαν τους ανθρώπους και δεν έπρεπε να υπάρχουν αποδείξεις. Δεν έπρεπε να υπάρχουν στάχτες. Πετούσαν τις στάχτες σ’ ένα ποταμάκι μέχρις ότου φούσκωσε και άρχισαν τα νερά να πηγαίνουν στους αγρούς των Πολωνών που διαμαρτυρήθηκαν».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης μαθητές του Εβραϊκού Σχολείου Θεσσαλονίκης φύτεψαν συμβολικά στον χώρο μια ελιά και τραγούδησαν στα ελληνικά, τα εβραϊκά και στη νοηματική. Συγκινητική ήταν και η στιγμή που ο Γιούργκεν Γιάουχ, εγγονός Γερμανού στρατιώτη στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε συγγνώμη για τις θηριωδίες στις οποίες συμμετείχε και ο παππούς του. Στο τέλος της τελετής οι παρευρισκόμενοι άφησαν λουλούδια σε συρμούς και φώναξαν «Ποτέ ξανά…».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn