koinwnia-1403.jpg

 

 

Όταν η 16χρονη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ βρέθηκε για πρώτη φορά έξω από το κοινοβούλιο της χώρας της, πριν από έναν χρόνο περίπου, για να ζητήσει να μετάσχει η Σουηδία στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, δεν θα μπορούσε να διανοηθεί πόσο μεγάλες διαστάσεις θα λάμβανε η κινητοποίηση, το ενδιαφέρον και η ευαισθησία της απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Από τότε ακολούθησαν το παράδειγμά της χιλιάδες μαθητές. Και όχι μόνο αυτό. Νεολαιίστικες οργανώσεις από 71 χώρες καλούν στην κινητοποίηση της Παρασκευής 15 Μαρτίου, συμμετέχοντας στην «Παγκόσμια Σχολική Απεργία για το Κλίμα». Στη χώρα μας θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η μαθητική πορεία στην Αθήνα θα ξεκινήσει στις 12 μ.μ. από το Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα από την πλατεία Αριστοτέλους.

Αυτό που ενώνει μαθητές και μαθήτριες απ’ όλο τον κόσμο είναι το μήνυμα προς τους ισχυρούς της Γης: «Μας στερείτε το μέλλον μας, εξαιτίας της αδράνειάς σας. Επομένως, θα διαδηλώνουμε μέχρι να δράσετε», τονίζει η Γκρέτα σε κάθε ευκαιρία. Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» γράφει: «Το πρόσωπο αυτού του παιδιού αποτελεί το νέο αντικείμενο μίσους των αρνητών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το πρότυπο για χιλιάδες νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο». Για την Γκρέτα, η λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Όταν οι δημοσιογράφοι τη ρώτησαν αν θα πάει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, η νεαρή μαθήτρια απάντησε: «Μόνο με καράβι… είναι το λιγότερο ρυπογόνο!».

Pressenza Athens

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn