koinwnia_1303.jpg

 

Δεν μπορούν να πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά αν δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, ή θα πληρώνουν πρόστιμο οι γονείς τους, βάσει του νέου νόμου που τέθηκε σε ισχύ στην Ιταλία χθες Τρίτη έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων σε εθνικό επίπεδο και εν μέσω μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς. Σύμφωνα με τον νόμο Λορεντσίν –που πήρε το όνομά του από την πρώην υπουργό Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν η οποία τον πρότεινε–, τα παιδιά πρέπει να έχουν κάνει σειρά υποχρεωτικών εμβολίων πριν πάνε σχολείο, μεταξύ αυτών κατά της ανεμοβλογιάς, της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς. Όσα παιδιά έως έξι ετών δεν έχουν εμβολιαστεί θα αποκλείονται από παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, ενώ η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών 6-16 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, απ’ όπου φυσικά δεν μπορούν να αποκλειστούν, συνεπάγεται πρόστιμο έως και 500 ευρώ για τους γονείς. Η διορία για την προσκόμιση των απαραίτητων αποδεικτικών εμβολιασμού έληξε προχθές Δευτέρα. Πλέον, σύμφωνα με την Ιταλίδα υπουργό Υγείας Τζούλια Γκρίλο, ο κανόνας είναι απλός: «Χωρίς εμβόλια δεν έχει σχολείο».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η νέα νομοθεσία υιοθετήθηκε ούτως ώστε να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στην Ιταλία, το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε κατρακυλήσει κάτω από το 80%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει βάλει στόχο να αγγίξει το 95%, προκειμένου να ισχύει η «ανοσία της αγέλης», κάτι που σημαίνει ότι έχει εμβολιαστεί τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ώστε να είναι απίθανη η εξάπλωση μιας ασθένειας και άρα να προστατεύονται και όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ιταλικές αρχές, για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2015 ο στόχος του 95% φαίνεται απολύτως εφικτός.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn