Ένα δράμι τσίπα να ’χεις πάνω σου ανατριχιάζεις σύγκορμος: Ο Μαχμούντ και η Μαρία είναι ένα γνωστό ζευγάρι προσφύγων στην Ελλάδα. Τους επιτέθηκαν δύο άντρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, μέρα μεσημέρι, κοντά στο σταθμό του μετρό «Αττική». Επιτέθηκαν στη Μαρία μ’ ένα ξύλο με καρφιά, προκαλώντας της μόνιμη εμφανή ουλή στο αριστερό της χέρι και φωνάζοντας: «Βρομιάρα!». «Το χέρι μου είχε σακατευτεί. Το τραύμα ήταν τόσο βαθύ, που έβλεπες το κόκαλο», λέει η ίδια. Το περιστατικό συνέβη τον Αύγουστο του 2011. Τα χρόνια έχουν περάσει, αλλά το σημάδι από το χέρι της Μαρίας δεν έχει φύγει. Ομοίως, προφανώς, και ο φόβος στην ψυχή της.
Η περίπτωση της Μαρίας ούτε πρωτοφανής είναι ούτε η εξαίρεση σ’ έναν κανόνα που θέλει την Ελλάδα έξοχο παράδειγμα φιλοξενίας. Όλοι το ξέρουμε, λίγοι το παραδεχόμαστε κι ακόμη λιγότεροι κάνουμε κάτι για να αλλάξει αυτό. Και όποιος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για την ανθελληνική γενίκευση ας ηρεμήσει. Δεν είμαστε όλοι έτσι. Σαφώς. Κάποιοι όμως είμαστε και έτσι.
Για να διαπιστώσετε τη μαύρη αυτή αλήθεια, αρκεί να ενημερωθείτε από τη διαδικτυακή καμπάνια «Βάλ’ τους Χ: Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας». Αυτός ο χάρτης αποτυπώνει την τοπογραφία της ρατσιστικής βίας στην πόλη. Τον διατρέχεις και μαθαίνεις ιστορίες φρικιαστικές. Αποτυπώνει λεπτομερώς πενήντα από τις εκατοντάδες επιθέσεις, καθώς και τις ιστορίες που βρίσκονται πίσω απ’ αυτές, που τις διαβάζεις με ένα κλικ πάνω σε κάθε σημείο Χ. Κι αν θες, κλικάρεις και στην ενότητα «Πάρε θέση». Εκεί, αν κάποιος έχει υπάρξει μάρτυρας ρατσιστικής επίθεσης ή έχει πέσει θύμα ο ίδιος, μπορεί να επικοινωνήσει και να καταγραφεί το γεγονός.
Η καμπάνια «Βάλ’ τους Χ: Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας» σχεδιάστηκε με σκοπό να εντοπίσει στην πόλη και να αναδείξει την αφανή εγκληματικότητα που συνδέεται με τις ρατσιστικές επιθέσεις στον δημόσιο χώρο. Αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του ελληνικού παραρτήματος του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ και του HumanRights360. Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (https://rosalux.gr) είναι ένα ινστιτούτο πολιτικής επιμόρφωσης με αριστερό πολιτικό προσανατολισμό, ενώ το HumanRights360 (https://www.humanrights360.org/el/) είναι μια νέα οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιείται για την προστασία και ενδυνάμωση των δικαιωμάτων όλων, χωρίς καμία διάκριση, και με εστίαση στους ευάλωτους πληθυσμούς.
«Η ρατσιστική βία», λένε οι διοργανωτές της καμπάνιας, «είναι αόρατη μόνο όταν δεν θέλουμε να τη δούμε, όταν αποφεύγουμε να την αντιμετωπίσουμε. Το 2019 θα είναι η κομβική, τελευταία χρονιά της σημαντικότερης και μεγαλύτερης δίκης της εποχής μας. Προσπαθήσαμε να οπτικοποιήσουμε ένα μικρό μόνο μέρος αυτής της “τοπογραφίας της βίας” που εκκινεί από τη Χρυσή Αυγή και τον ακροδεξιό φασισμό, ώστε να συμβάλουμε να γίνουν γνωστά τα εγκλήματά τους στο ευρύ κοινό και να μη μείνει ατιμώρητη η δολοφονική τους δράση». Έργα κόμικς των 25 δημιουργών του χάρτη θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών.
Κυβέλη Χατζηζήση
Δημοσιογράφος, stentoras.gr