Emmanuel_Macron.jpg

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται ταυτόχρονα σε εφημερίδες και των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνεται προς τους Ευρωπαίους πολίτες, τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, παρουσιάζοντάς τους το όραμά του για την Ευρώπη. Αφού τονίζει ότι οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι αποφασιστικές για το μέλλον μας, αφενός υπογραμμίζει την ανάγκη να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η Ένωση και αφετέρου προειδοποιεί για τους κινδύνους που την απειλούν, όπως ο εθνικισμός και η διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news). Στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου συμπεριλαμβάνεται η αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν, η καλύτερη προστασία των συνόρων της Ε.Ε., η δημιουργία μιας τράπεζας για το κλίμα, η διασφάλιση ενός ευρωπαϊκού ελάχιστου εγγυημένου μισθού, αλλά και ο προσδιορισμός των «οικολογικών φιλοδοξιών» της Ένωσης.

Ειδικότερα, προκειμένου να θωρακιστεί η ελευθερία των ευρωπαϊκών κρατών, ο κ. Μακρόν προτείνει να δημιουργηθεί ένας Ευρωπαϊκός Οργανισμός Προστασίας των Δημοκρατιών που θα παρέχει εμπειρογνώμονες σε κάθε χώρα, με σκοπό την προστασία από τις κυβερνοεπιθέσεις και τη χειραγώγηση των συμπεριφορών. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γάλλος πρόεδρος εισηγείται να απαγορευτεί η χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων από ξένες δυνάμεις.

Σχετικά με την προστασία των συνόρων κάθε κράτους, αναφέρει πως η ασφάλεια και η ελευθερία των πολιτών θα μπορούσαν να ενισχυθούν με την επιτήρηση από «μια κοινή αστυνομία συνόρων και μια ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου, αυστηρές υποχρεώσεις ελέγχου, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην οποία συμβάλλει κάθε χώρα, υπό την αιγίδα ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας. Όσον αφορά το μεταναστευτικό», προσθέτει ο Γάλλος πρόεδρος, «πιστεύω σε μια Ευρώπη που μπορεί να προστατεύσει και τις αξίες της και τα σύνορά της».

Επίσης, τονίζει την αξία του «πνεύματος προόδου», θεωρώντας επιτακτική ανάγκη για την Ευρώπη, «όπου γεννήθηκε η κοινωνική πρόνοια, να δημιουργηθεί για κάθε εργαζόμενο, από την Ανατολή έως τη Δύση και από τον Βορρά έως τον Νότο, μια κοινωνική ασπίδα που θα εγγυάται την ίδια αμοιβή στον ίδιο χώρο εργασίας και έναν ελάχιστο ευρωπαϊκό μισθό που θα προσαρμόζεται σε κάθε χώρα και θα αποτελεί αντικείμενο συλλογικής συζήτησης σε ετήσια βάση».

«Επάνοδος στο πνεύμα προόδου σημαίνει επίσης ότι θα πρωτοστατήσουμε και στον οικολογικό αγώνα. […] Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καθορίσει τις φιλοδοξίες της –μηδέν άνθρακα το 2050, μείωση των φυτοφαρμάκων στο μισό το 2025– και να προσαρμόσει τις πολιτικές της στην απαίτηση αυτή: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Κλίματος για τη χρηματοδότηση της οικολογικής μετάβασης. [...] Ελευθερία, προστασία, πρόοδος. Στα θεμέλια αυτά πρέπει να οικοδομήσουμε την ευρωπαϊκή αναγέννηση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την εκμετάλλευση της οργής των λαών σε εθνικιστές που δεν έχουν να προτείνουν καμία λύση», δηλώνει ο κ. Μακρόν και καταλήγει: «Πολίτες της Ευρώπης, το αδιέξοδο του Brexit είναι ένα μάθημα για όλους μας. Ας βγούμε από αυτή την παγίδα. Στις εκλογές που έρχονται και στο σχέδιό μας ας δώσουμε ένα νόημα. Εσείς είστε εκείνοι που θα αποφασίσετε αν η Ευρώπη, και οι προοδευτικές αξίες που πρεσβεύει, θα είναι κάτι παραπάνω από μια απλή παρένθεση στην ιστορία. Είναι η επιλογή που σας προτείνω, για να χαράξουμε μαζί τον δρόμο της ευρωπαϊκής αναγέννησης».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn