epixeirhmatikothta_2802.jpg

 

Δέκα μαθητές του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ξεχώρισαν με την πρωτοποριακή επιχειρηματική ιδέα τους και τη συμμετοχή τους στο παγκόσμιο πρόγραμμα  «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2019» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos.

Η επιχειρηματική ιδέα τους αφορούσε την καινοτόμο εφαρμογή υπό τον τίτλο EsThesi: ένα διπλό λογοπαίγνιο που αντανακλά την ευρηματικότητα, τη ζωντάνια και το κέφι για δημιουργία εκ μέρους της ομάδας και στην προκειμένη περίπτωση μια σύνθεση με την ονομασία του Thesi, του γνωστού συστήματος στάθμευσης που χρησιμοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Η Esthesi ή EιςΘέση είναι σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με μαγνητικούς αισθητήρες οχημάτων στο οδόστρωμα, που λειτουργεί ταυτόχρονα ως υποδομή IoΤ (Internet of Things) για δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και δημοτικού φωτισμού, εξοικονομώντας ενέργεια και ανθρώπινους πόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η χρέωση γίνεται μέσω κάρτας ή κινητού. Μπορεί να καλύπτει με προτεραιότητα τις διαβάσεις, τις ράμπες ΑΜΕΑ και τις ζώνες φορτοεκφόρτωσης. Οι μαθητές δηλαδή προτείνουν ένα πρωτοποριακό για την τοπική αυτοδιοίκηση οικονομικό μοντέλο συνδυάζοντας τη στάθμευση με τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (park & charge) και την οικονομικότερη διαχείριση του δημοτικού φωτισμού σε επίπεδο φωτιστικού σώματος. Η καινοτομία του είναι η αξιοποίηση του IoT για την επικοινωνία με συσκευές που το υποστηρίζουν χωρίς να απαιτούνται ξεχωριστές υποδομές. Στόχος της εικονικής επιχείρησης είναι η δημιουργία του πρώτου πειραματικού δρόμου έξυπνης πόλης μπροστά από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ιστορία που κρύβει πίσω της η δημιουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής, όπως την παρουσίασαν οι ίδιοι οι μαθητές και ο συντονιστής τους, είναι συναρπαστική, καθώς γεννήθηκε από έναν ξεχασμένο σχολικό πίνακα «της προηγούμενης μαθητικής ώρας που δεν σβήστηκε». Κάποιος από τους μαθητές του Γυμνασίου είχε αναφερθεί την προηγούμενη ώρα σε έναν in-ground αισθητήρα οχημάτων. Όταν οι μαθητές της Α' λυκείου μπήκαν στην αίθουσα, ο πίνακας δεν είχε σβηστεί κι έγραφε «wifi in-ground vehicle detector». Έτσι ξεκίνησε μια κουβέντα μέσα στην τάξη για δίκτυα και για μια smart city, που κατέληξε στην EsThesi.

Η ομάδα κατέθεσε την ιδέα τον Νοέμβριο. Στα μέσα Δεκεμβρίου τα μέλη της την προσάρμοσαν στο park & charge. Πραγματοποίησαν έρευνα αγοράς. Προώθησαν ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια στους κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων για το σύστημα Τhesi. Τον Ιανουάριο πήραν συνεντεύξεις από τους εμπλεκόμενους, τη Δημοτική Αστυνομία, από τις εταιρίες-δημιουργούς του Thesi και από τον αντιδήμαρχο. Αναζήτησαν χρηματοδότηση της ιδέας μέσα από ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (URBACT, Urban Innovative Actions, Cutler κ.ά).

Συναντήθηκαν με εκπρόσωπο πολυεθνικής για να τους φτιάξει τη μονάδα αναγνώρισης και παρέλαβαν το προϊόν τους λίγες μέρες πριν από τον διαγωνισμό.

Είχαν στείλει αιτήματα χορηγίας σε όσες εταιρίες ενέργειας, ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και αντιπροσώπων αυτοκινήτων μπορούσαν να τους στηρίξουν. Μία από αυτές βρίσκει την ιδέα πρωτοποριακή και γίνεται χορηγός. Μια εταιρία υψηλής τεχνολογίας από την Πάτρα τους διαθέτει τους αισθητήρες. Τους παραχωρεί την υποδομή δικτύωσης, ενώ μια άλλη εταιρία τους παραχωρεί κατάλληλο server για να αποκτήσουν δικό τους σύστημα διαχείρισης συσκευών ΙοΤ.

Την περασμένη Πέμπτη παρέλαβαν και φωτιστικό δρόμου για την έκθεση, τον ταχυφορτιστή αυτοκινήτου, από εξειδικευμένη εταιρία και μία ακόμα εταιρία, όπου εργάζεται η μητέρα μαθητή της ομάδας, έστησε το περίπτερό τους, αναλαμβάνοντας τα εκτυπωτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  σε λίγες ημέρες θα ακολουθήσει η έκθεση της Αθήνας, όπου θα συμμετάσχουν εικονικές επιχειρήσεις από σχολεία της Νότιας Ελλάδας. Τον Μάιο μια κριτική επιτροπή θα αναδείξει τις 10 καλύτερες μαθητικές εικονικές επιχειρήσεις της Ελλάδας. Η πρώτη εξ αυτών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό τελικό διαγωνισμό του Junior Achievement Europe, στον οποίο συμμετέχουν 40 χώρες, και θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Λιλ της Γαλλίας.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn