koinwnia_2702.jpg

 

Στρατιώτες της Λευκορωσίας εντόπισαν πριν από περίπου έναν μήνα έναν μαζικό τάφο με λείψανα εκατοντάδων ανθρώπων σε σημείο ενός γκέτο όπου κατά τη ναζιστική περίοδο ζούσαν Εβραίοι. Ο τάφος, για την ακρίβεια, βρέθηκε  σε εργοτάξιο σε μια κατοικημένη περιοχή στο κέντρο της πόλης Μπρεστ κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Οι άνθρωποι αυτοί, όπως όλα δείχνουν, εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα λείψανα των οποίων φτάνουν τα 730, χωρίς να είναι σίγουρο, όπως λέει ο επικεφαλής στρατιώτης της μονάδας Ντμίτρι Καμίνσκι, «πόσα ακόμα μπορούν να ανασυρθούν, καθώς ο τάφος δείχνει να επεκτείνεται και κάτω από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι στρατιώτες, φορώντας λευκές μάσκες και έχοντας φτυάρια, μυστριά και γάντια στα χέρια, συνέλεξαν λείψανα, βρήκαν αντικείμενα όπως δερμάτινα υποδήματα, τα οποία δεν είχαν σαπίσει, καθώς και κάποια κρανία που έφεραν τρύπες από σφαίρες, πιθανόν γιατί τα θύματα εκτελέστηκαν με σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους.

Η Λευκορωσία, πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν υπό κατοχή από τη ναζιστική Γερμανία την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι της χώρας δολοφονήθηκαν από τους ναζί.

Η περιοχή όπου εντοπίστηκε ο μαζικός τάφος αποτέλεσε από τον Δεκέμβριο του 1941 έως τον Οκτώβριο του 1942 τμήμα του γκέτο που είχαν δημιουργήσει οι ναζί για να χωρίσουν τους Εβραίους και σε κάποιες περιπτώσεις άλλες μειονότητες από άλλους κατοίκους πόλεων. Το Μπρεστ ανήκε στην Πολωνία πριν από τον πόλεμο.

Τα λείψανα ανακαλύφθηκαν όταν οικοδόμοι ξεκίνησαν να χτίζουν τα θεμέλια πολυκατοικίας. Οι τοπικές αρχές επιθυμούν να ενταφιάσουν τις σορούς με μια τελετή σε ένα κοιμητήριο στο βόρειο τμήμα της πόλης. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν άλλοι μαζικοί τάφοι εδώ», τόνισε ο Άλλα Κοντάκ, αξιωματούχος των τοπικών αρχών.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn