Με το #MeToo να σπάει την κορυφή του παγόβουνου, και με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μάρτιου, το φεμινιστικό κίνημα σε όλο τον πλανήτη επιχειρεί μια συντονισμένη δράση των γυναικών όλου του κόσμου. Στην Ισπανία, όπως έγραψε το διεθνές πρακτορείο Pressenza, έγινε δυνατό για πρώτη φορά να συσταθεί μια παγκόσμια επιτροπή που θα συντονίζει τη φεμινιστική πάλη σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της Γης. Και ως πρώτη κίνηση, πλημμύρισε τους δρόμους της Μαδρίτης η καμπάνια με τίτλο «Έχουμε χίλια κίνητρα».
Στην Ελλάδα, η ομάδα πρωτοβουλίας για τη συμμετοχή στην παγκόσμια φεμινιστική απεργία στις 8 Μάρτη κάλεσε τις γυναικείες κινήσεις και οργανώσεις καθώς και τα τμήματα φεμινιστικής πολιτικής/γυναικών των πολιτικών κομμάτων σε κοινή δράση για να καθιερωθεί και στη χώρα μας η φεμινιστική απεργία, με σκοπό να μετατραπεί η 8η Μάρτη σε παγκόσμια ημέρα φεμινιστικής κινητοποίησης και αγώνα. Όπως έγραψε η ηλεκτρονική εφημερίδα γυναικείων δικαιωμάτων και γυναικείων θεμάτων «Το Μωβ», «φέτος και στην Ελλάδα, μαζί με γυναικείες-φεμινιστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καλούμε σε γυναικεία απεργία από τη δουλειά, από τις οικιακές εργασίες, από τα ψώνια, καλούμε σε συμμετοχή στις στάσεις εργασίας και απεργίες που έχουν αποφασιστεί, καλούμε σε δημόσιες δράσεις μικρές και μεγάλες, σε κάθε χώρο και σε κάθε πόλη».
Εν αναμονή των κινητοποιήσεων, σαφώς υπάρχουν κάποιοι που εξακολουθούν να στραβομουτσουνιάζουν με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Προφανώς γιατί δεν δίνουν σημασία στα σχεδόν καθημερινά κρούσματα βίας κατά των γυναικών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας (άγνωστο πόσα ακόμη δεν ακούγονται καν). Προφανώς γιατί αγνοούν ή αδιαφορούν για το ότι δύο στις πέντε γυναίκες (43%) έχουν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από έναν τέως ή νυν σύντροφο, το 25% έχουν υποστεί μείωση της προσωπικότητάς τους ή κατ’ ιδίαν εξευτελισμό από σύντροφο, το 14% έχουν δεχτεί απειλές χρήσης σωματικής βίας, ενώ στο 5% των περιπτώσεων έχει απαγορευτεί η έξοδος από το σπίτι, ή τις έχουν κλειδώσει στο σπίτι, και μία στις πέντε γυναίκες άνω των 15 ετών έχει βιώσει κάποια μορφή παρενοχλητικής παρακολούθησης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της και μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Εκτιμάται μάλιστα ότι μέσα σ’ έναν χρόνο πάνω από 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση δέχτηκαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση. Και παρότι η βία δεν είναι η μοναδική κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι γυναίκες (μισθολογική ανισότητα, πατριαρχικές αντιλήψεις κ.ά.), τα στοιχεία για το τράφικινγκ (παράνομη διακίνηση κυρίως γυναικών και παιδιών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία) είναι εξίσου ανατριχιαστικά: σε ετήσια βάση πέφτουν θύματα 500.000 έως 2.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως.
Κυβέλη Χατζηζήση
Δημοσιογράφος, stentoras.gr