koinwnia-2102.jpg

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Young Ambassadors» του Ισραηλινού Κέντρου για Νέους Ηγέτες, και με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, μαθητές και μαθήτριες από σχολεία του Ισραήλ επισκέφθηκαν την Αθήνα και συναντήθηκαν με συνομηλίκους τους από δύο δημόσια σχολεία της πόλης, το Βαρβάκειο Πρότυπο Λύκειο και το 2ο Πειραματικό Λύκειο στους Αμπελόκηπους, με σκοπό να συζητήσουν θέματα που αφορούν τη νεολαία των δύο χωρών. «Ογδόντα παιδιά από δύο σχολεία της Ελλάδας και τρία σχολεία του Ισραήλ ήρθαν κοντά, γνωρίστηκαν και πάλεψαν να δώσουν απαντήσεις σε καίρια ζητήματα αλλά και να καταρρίψουν στερεότυπα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου. Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, όπου οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας, όρισαν τα θέματα που τους προβληματίζουν και καταπιάστηκαν μαζί τους, ώστε να αναζητήσουν λύσεις από κοινού.

«Στην ομάδα που ήμουν συζητήσαμε το μεταναστευτικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ», είπε η Ισραηλινή μαθήτρια Χεν. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα σχετικά με την εκπαίδευση και την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων, και γι' αυτό προτείναμε να υπάρξουν σχολεία που να δέχονται μετανάστες, προκειμένου να αποκτούν τα απαραίτητα εφόδια και να μην καταλήγουν στον δρόμο. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, για να έρθουν στη χώρα μας, έχουν φύγει από μια πολύ σκληρή πραγματικότητα, οπότε πρέπει να τους δεχτούμε και να νοιαστούμε γι’ αυτούς».

Τα κοινά σημεία προβληματισμού έγιναν κοινοί τόποι συζήτησης και εντέλει αφορμή ώστε να έρθουν πιο κοντά οι δύο πλευρές. «Είδαμε πόσο κοντά είμαστε στην πραγματικότητα, πόσο συγκλίνουν τα ενδιαφέροντά μας, πόσο όμοιοι είμαστε», σχολίασε από την πλευρά της η Ελληνίδα μαθήτρια Άσπα. «Αν και προερχόμαστε από διαφορετικούς, μακρινούς τόπους, είμαστε μεσογειακοί λαοί και μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς και τις ίδιες προκλήσεις, ειδικά ως έφηβοι», πρόσθεσε ο Ισραηλινός Μάρκο.

Η παραμονή των μαθητών και μαθητριών στην Ελλάδα δεν περιορίστηκε όμως στη γνωριμία με τους μαθητές και τις μαθήτριες των ελληνικών σχολείων. «Είδαμε διάφορες όψεις της Αθήνας, την Ακρόπολη, το κέντρο», είπε η Άντι, «αλλά είχαμε και την ευκαιρία, εκτός από την τουριστική, να έχουμε και μια... διπλωματική εμπειρία: Επισκεφτήκαμε θεσμούς και φορείς, το ελληνικό Κοινοβούλιο και το Υπουργείο Εξωτερικών. Ιδιαίτερα έντονη εμπειρία ήταν το ότι εμβαθύναμε τις ρίζες μας με την εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας».

«Είναι η τρίτη φορά που το πρόγραμμα των “Νέων Πρεσβευτών” φέρνει μαθητές και μαθήτριες από το Ισραήλ στην Ελλάδα», επισήμανε η σύμβουλος της πρεσβείας του Ισραήλ Σαουσάν Χασόν, «όμως είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια δράση που ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ των εφήβων των δύο χωρών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα παιδιά ξεκίνησαν πολύ εύκολα τις συζητήσεις και είδαν ότι έχουν κοινά ενδιαφέροντα και προβληματισμούς, κάτι που δεν ήξεραν πριν». Η κα Χασόν πρόσθεσε επίσης ότι το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία αφενός στους «νέους πρεσβευτές» να δουν τι πραγματικά είναι η διπλωματία, αφετέρου στα παιδιά από το Ισραήλ και την Ελλάδα «να γνωρίσουν τον πολιτισμό, αλλά και τις δυνατότητες που δίνει η εκπαίδευση στις δύο χώρες».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn