koinwnia_b_2002.jpg

Τουλάχιστον αξιέπαινη η προσπάθεια των κατοίκων στους ακριτικούς Αρκιούς να δημιουργήσουν δανειστική βιβλιοθήκη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού. Στο μικροσκοπικό νησάκι Δωδεκανήσου, που έγινε διεθνώς γνωστό καθώς στο δημοτικό σχολείο του φοιτά μόνο ένας μαθητής, συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 βιβλία από δωρεές ιδιωτών (κυρίως ομογενών) και στόχος είναι έως το καλοκαίρι να γίνουν πολύ περισσότερα, ώστε να μπορούν να τα δανείζονται οι παραθεριστές κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

«Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος σ’ αυτή την προσπάθεια και πιστεύουμε ότι θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κάτοικος του νησιού Μαρία Κατσίκη, που όπως και οι περισσότεροι νησιώτες έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια, κινητήριος δύναμη της οποίας είναι η δασκάλα Μαρία-Φαίδρα Τσιαλέρα. Μάλιστα, η εκπαιδευτικός του νησιού τιμήθηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών για την αφοσίωση και τη συνέπεια με την οποία εκτελεί τα καθήκοντά της, δίνοντας τον δικό της καθημερινό αγώνα για την επιβίωση του σχολείου.

Αν και μόλις με έναν μαθητή, η «ακριτική» δασκάλα σε συνεργασία με ομογενειακές οργανώσεις προσπαθεί όχι μόνο να διατηρήσει το σχολείο ανοιχτό, αλλά και να προσελκύσει νέους κατοίκους στο νησί. «Από τους Αρκιούς στον κόσμο». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν δασκάλα και μαθητής, που χτυπούν μαζί το κουδούνι στο μικρότερο σχολείο της Ευρώπης.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn