sxedia.jpg

 

«114 εφημερίδες δρόμου, 41 χώρες, 5 ήπειροι, 14.000 άστεγοι πωλητές, 6.000.000 αναγνώστες, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια». Το σύνθημα, περιγραφή μιας αντίξοης, συχνά βασανιστικής και σαφώς άδικης συνθήκης ζωής, ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP) και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών Περιοδικών Δρόμου. Μια εβδομάδα που ολοκληρώνεται την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου. Μια εβδομάδα που αναδεικνύει ένα τεράστιο πρόβλημα, στοχεύοντας στην αξιοπρεπή αντιμετώπισή του. Μια εβδομάδα που, ανάμεσα στα άλλα, προτείνει σε επώνυμους πολίτες να γίνουν «πωλητές για μία ώρα» φορώντας τα κόκκινα γιλέκα της συμπαράστασης. Κι έτσι, ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι, όπως ο Γιώργος Κοτανίδης, η Γιούλικα Σκαφιδά, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, ο Αιμίλιος Χειλάκης, η Μάγια Τσόκλη, θα σχεδιάσουν μια παράσταση από καρδιάς.

Υπολογίζεται πως σε όλο τον κόσμο ζουν περίπου 100 εκατομμύρια άστεγοι. Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα ζουν τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι χωρίς στέγη. Υπολογισμός για τη λύση του προβλήματος, ωστόσο, από την πλευρά των ιθυνόντων δεν φαίνεται πουθενά…

Στη Νέα Υόρκη, το 1989 γεννήθηκε το «Street News», το πρώτο περιοδικό δρόμου. Από τότε, μαζί με τους άστεγους που δυστυχώς πολλαπλασιάζονταν, αυξανόταν και ο αριθμός των εντύπων. Στις 27 Φεβρουαρίου 2013 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στους δρόμους της Αθήνας η γνωστή πλέον «Σχεδία». Οι άνθρωποι με τα κόκκινα γιλέκα αντιμετωπίζουν καθημερινά την επιβίωσή τους χαμογελώντας, τουλάχιστον όταν πουλάνε τη «Σχεδία». Αυτές τις μέρες δανείζουν τα γιλέκα τους σε επώνυμους συμπολίτες μας, στο πλαίσιο της δράσης «Πωλητής για μία ώρα», που υλοποιείται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και είναι αφιερωμένη στους πωλητές περιοδικών δρόμου ανά τον κόσμο. 

Αύριο Σάββατο, το γιλέκο της «Σχεδίας» θα φορέσουν στην Αθήνα ο συγγραφέας και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Σταύρος Ζουμπουλάκης (έξω από το Βαλλιάνειο στην οδό Πανεπιστημίου, όπου στεγαζόταν η Εθνική Βιβλιοθήκη), τα μέλη του μουσικού σχήματος Locomondo (στην έξοδο του σταθμού Μετρό στην πλατεία Συντάγματος), οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη (πλατεία Αγίας Ειρήνης), Γιώργος Κοντοπόδης (Μετρό Ακρόπολη), Γιώργος Κοτανίδης (στη λαϊκή αγορά των Εξαρχείων, στην οδό Καλλιδρομίου), Γιούλικα Σκαφιδά (Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου), Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (πλατεία Καπνικαρέας), Αιμίλιος Χειλάκης (Ερμού), η Βίβιαν Κοντομάρη με τον Γιώργο Χατζηπαύλου (στο Ίδρυμα Κακογιάννη, μεταξύ 20:00 και 21:00), οι δημοσιογράφοι Γιώργος Λέντζας (πλατεία Μοναστηράκι), Έλενα Παπαδημητρίου (Μετρό Μοναστηράκι, έξοδος Αθηνάς), Μάγια Τσόκλη (πλατεία Κοραή), Ζηνοβία Σαπουνά (πλατεία Αγίας Ειρήνης), αλλά και το αχώριστο δίδυμο από την εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84», οι αγαπημένες φίλες της «Σχεδίας» δημοσιογράφοι Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, άρτι βραβευθείσες από το Ίδρυμα Μπότση για τη δημοσιογραφική τους προσφορά. Η Ελευθερία και η Ελεωνόρα θα βρίσκονται έξω από τα καινούρια γραφεία της «Σχεδίας» μας, Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, εκεί όπου, μεταξύ άλλων, βρίσκεται το φημισμένο «Booze Cooperativa», όπου από τις 2 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται η έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας «Σιωπή – Η αναπνοή του νου» της Ρενέ Ρεβάχ. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων διατίθενται για τους σκοπούς του ελληνικού περιοδικού δρόμου.

Στη Θεσσαλονίκη, στα πόστα τους θα είναι και θα περιμένουν το κοινό ο πρεσβευτής Βέλτιστων Πρακτικών του ΟΗΕ και δημοσιογράφος Αλέξανδρος Τανασκίδης (Τσιμισκή και Δραγούμη), ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης (Τσιμισκή και Κομνηνών), ο καλλιτέχνης Γιώργος Μαυρίδης με τη Μόλυ, τη σκυλίτσα του (Τσιμισκή και Αριστοτέλους), ο παρουσιαστής Γιάννης Σερβετάς (Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας), ο συγγραφέας Χρήστος Τούβε (Τσιμισκή και Γούναρη), η σκηνοθέτρια και ηθοποιός Βαρβάρα Δουμανίδου (Τσιμισκή και Βενιζέλου), οι ηθοποιοί Γιολάντα Μπαλαούρα (Μητροπόλεως και Αγίας Σοφίας) και Ιωσήφ Πολυζωίδης (Τσιμισκή και Παύλου Μελά), οι δημοσιογράφοι Κωστής Ζαφειράκης (Τσιμισκή και Παλαιών Πατρών Γερμανού) και Νικόλ Καζαντζίδου (Τσιμισκή και Καρόλου Ντηλ), αλλά και οι άνθρωποι της AllinBlusive Privet Cruises (Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας).

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών Περιοδικών Δρόμου, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν και οι «Αόρατες Διαδρομές», δύο δωρεάν κοινωνικές περιηγήσεις με οδηγούς πωλητές του περιοδικού, που θα ξεκινήσουν από τα γραφεία της «Σχεδίας» και θα δώσουν μια μοναδική ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωριστούν με την «άλλη πόλη», τον «άλλο άνθρωπο», που μόνο «άλλος» δεν είναι. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 213 0231220 και 210 3314310 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Κυβέλη Χατζηζήση

Δημοσιογράφος, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn