asfaleia-mathitwn.jpg

 

Στην Καλαμαριά, στο 2ο Γυμνάσιο, οι 12χρονοι μαθητές της Α’ τάξης αφού είδαν και αποείδαν αποφάσισαν να βγάλουν μόνοι τους το φίδι απ’ την τρύπα: έκαναν κατάληψη προκειμένου να απομακρυνθεί από το σχολείο ο συμμαθητής τους που τους δημιουργεί προβλήματα με την επιθετικότητα, την αντικοινωνική συμπεριφορά και τις μαθησιακές δυσκολίες του. Το παιδί έχει διαγνωσμένη γενετική παρέκκλιση, σύνδρομο εκ γενετής που εμποδίζει την ομαλή ένταξή του στο σχολείο. Ο πατέρας του, αναστατωμένος και εξοργισμένος με την εξέλιξη, δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία»: «Πρόκειται για ένα πρωτοφανές ξέσπασμα ρατσιστικής βίας. Είναι θλιβερή και άθλια η κατάσταση που βιώνουμε. Το έχουν τρελάνει το παιδί μου. Φοβάμαι τα χειρότερα». Γονείς των καταληψιών, απ’ την άλλη πλευρά, που επιθυμούν την απομάκρυνση του παιδιού, κατηγορούν τον 12χρονο για φθορές, σωματική βία και συμπεριφορές που αγγίζουν ακόμα και τα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης. Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης δήλωσε ότι θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να λυθεί το θέμα. Η διεύθυνση του σχολείου, όμως, τηρεί σιγή ιχθύος, λες και πρέπει να βγάλουν τα κάστανα απ’ τη φωτιά χέρια άγουρα ακόμη.  

Aύριο Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου θα καθίσουν στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων οι 9 Κρητικοί που κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατά μόνας κατ’ εξακολούθηση εναντίον του Βαγγέλη Γιακουμάκη, του φοιτητή της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων που βρέθηκε, τυχαία, νεκρός πριν από περίπου τέσσερα χρόνια σε χωράφι κοντά στη σχολή του. Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν οι νεαροί καταγράφει 23 φρικαλέα περιστατικά κακοποίησης του σπουδαστή, μεταξύ των οποίων και του εξής: Έξι από τους κατηγορουμένους, ενώ βρίσκονταν στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, τον ωθούσαν βίαια και «τον χτυπούσαν αιφνιδιαστικά και µε σφοδρότητα στον αυχένα, τον τράχηλο και το πρόσωπο». Ύστερα από δίκη σχετικά τις ευθύνες της διοίκησης της σχολής, είχε καταδικαστεί –σε πρώτο βαθµό– σε δύο χρόνια φυλάκιση µε τριετή αναστολή ο διευθυντής της για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση. Αθώοι είχαν κριθεί τόσο οι υπεύθυνοι της εστίας όσο και πρώην βουλευτής που είχε κατηγορηθεί για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

Το περασμένο καλοκαίρι το πανελλήνιο έμεινε άφωνο για ακόμη μια φορά, μπροστά στην είδηση της αυτοκτονίας του 15χρονου Νικόλα στην Αργυρούπολη, ο οποίος πιθανότατα οδηγήθηκε στην έσχατη λύση εξαιτίας του σχολικού εκβιασμού που δεχόταν.

Και την περασμένη Δευτέρα, η μητέρα της 22χρονης Λίνας Κοεμτζή απειλούσε να πέσει από τον τελευταίο όροφο του κτιρίου της Εισαγγελίας στα Γιαννιτσά γιατί, όπως υποστήριζε, σταμάτησαν οι έρευνες για την υπόθεση της κόρης της. Η νεαρή είχε πέσει στο κενό από τον 9ο όροφο της φοιτητικής εστίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 28 Νοεμβρίου 2016, μην μπορώντας να αντιμετωπίσει απειλές που δεχόταν για δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο ερωτικού περιεχομένου.

Οι φρικιαστικές ιστορίες εκφοβισμού, συχνά με μοιραία κατάληξη, άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας το 2006, με τη δολοφονία του Άλεξ, που έδειχνε ίσως για πρώτη φορά τόσο μαζικά στο κοινό τι είναι το μπούλινγκ. Από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση κάθε άλλο παρά βελτιώθηκε. Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν ότι 1 στα 3 παιδιά πέφτει θύμα εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα 1 στους 3 μαθητές δέχεται σωματικό εκφοβισμό, ενώ λεκτικό εκφοβισμό υφίστανται περισσότεροι από τους μισούς μαθητές και μαθήτριες. Εντός ή πέριξ του σχολείου. Κατ’ επανάληψη. Κάτω απ’ τη μύτη των αρμόδιων. Με ένθεν και ένθεν κατηγορίες για τις «μαθησιακές δυσκολίες» επικίνδυνου τύπου.

Κυβέλη Χατζηζήση

Δημοσιογράφος, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn